Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 84
 İndirme 1
Türkiye’de Erken Evliliklerin Mekânsal Dağılışı ve Sosyo-ekonomik Faktörlerle İlişkisi
2017
Dergi:  
Uluslararası 3. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’deki erken evliliklerin mekânsal dağılışını ortaya koymak ve çeşitli sosyo-ekonomik göstergelerle ilişkisini incelemektir. Erken evlilikler (çocuk evlilikleri) farklı nedenlerden kaynaklanmakla birlikte yoksulluk, eğitim seviyesinin düşüklüğü, aile şerefi, toplumsal cinsiyet baskısı, geleneksel normların hakimiyeti ve yasal mevzuattaki boşluklar bu evliliklerin oranını artırmaktadır. Çalışma kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemleri yardımıyla çeşitli değişkenler için düzey 2 ölçeğinde haritalar üretilerek, erken evlilikler ile bu değişkenler arasındaki mekansal ilişkilere dikkat çekilmiştir. Ayrıca erken evlilikler ile yoksulluk oranı, istihdam durumu, istihdamın sektörel dağılımı, işsizlik oranı, eğitim durumu, ortalama hanehalkı büyüklüğü, annenin ilk doğum yaşı, ortanca yaş, net göç miktarı ve cinsiyet oranı gibi değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon analiziyle incelenmiştir. Analiz sonuçları erken evliliklerin ve özellikle de çocuk gelin olgusunun bölgelerin ekonomik ve kültürel özelliklerinin kontrolünde gerçekleştiğini ortaya koymuştur. Nitekim, yoksulluk oranının fazla olduğu, düşük eğitim seviyesinin bulunduğu ve gelenekçi toplum yapısının daha fazla hissedildiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde erken evlilik sayısının diğer bölgelere göre oldukça yüksek seviyelerde bulunduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Uluslararası 3. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)
Uluslararası 3. Sosyal Bilimler Sempozyumu (Asos Congress)