Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 61
 İndirme 3
OSMANLIDAN GÜNÜMÜZE TÜRK KAHVESİ: TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA
2018
Dergi:  
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
Yazar:  
Özet:

Dünyanın pek çok yerinde üretilen ve farklı biçimlerde sunulan kahvenin bizim ülkemizde kırk yıl hatırı vardır. Geçmişten günümüze kahvenin serüveni sadece hatırda kalmamış aynı zamanda kültür hayatımızın zenginleşmesinde de önemli katkılar sağlamıştır. Doğunun batıya bir kültür hediyesi olan bu siyah çekirdekler, günümüzde dünya ticaretinde petrolden sonra ikinci sırada gelmektedir. Ekvator çizgisi boyunca yaklaşık 70 ülkede üretimi yapılan kahve, dünyanın neredeyse tamamında farklı şekillerde tüketilmektedir. Bu açıdan dünya ticaretinde önemli bir paya sahiptir. Tüketim, yaşadığımız dönemin karakteristiğini dile getirme anlamında önemli ve tanımlayıcı bir rol üstlenmiştir. Tüketim alışkanlıkları sadece iktisatçıların ilgisi ile sınırlı kalmayan artık modern toplumun gerçekliğinin anlaşılması ve kavranması bakımından oldukça büyük bir önem kazanmıştır. Çalışmada Osmanlıdan günümüze Türk kahvesinin gelişim süreci anlatılmış ve Nevşehir örneğinde tüketim alışkanlıkları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaç kapsamında ilk olarak Osmanlıdan günümüze kadar olan Türk kahvesi ve tüketici alışkanlıklarının literatür taraması yapılmıştır. Araştırma, Nevşehir merkezde yaşayan Türk kahvesi tüketen 425 kişi üzerinde anket tekniği kullanılarak yapılmış ve elde edilen veriler yorumlanmıştır. 15 soruluk anketin 409 adeti IBM Spss 21 programıyla analiz edilip, sonuçların değerlendirilmesinde frekans ve ortalamalar kullanılmıştır. Tüketicilerin 47,9’u kahveyi orta şekerli, %52,3’ü evde ve %54’ü arkadaşlarıyla birlikteyken tükettiklerini ifade etmiştir. Türk kahvesini tüketmekteki en önemli amaçlarının muhabbet etmek ve alışkanlık olduğu görülmüştür. Tüketicilerin evlerinin dışında Türk kahvesini tüketmek için seçtikleri mekanı tercih etme nedenine bakıldığında 4,25 ortalama ile “mekanın temiz ve hijyen olması” ve 4,17 ortalama ile “kahve sunumunun güzel olması” değişkenlerinde olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi