Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 42
HİPERGERÇEKÇİ HEYKEL, SANATMI –ZANAATMİ TÜRK HEYKEL SANATÇISI MURAT DAŞKIN ÖRNEĞİ
2018
Dergi:  
2. Uluslararası Sanat, Estetik Sempozyumu ve Sergisi
Yazar:  
Özet:

HİPERGERÇEKÇİ HEYKEL, SANATMI –ZANAATMİ TÜRK HEYKEL SANATÇISI MURAT DAŞKIN ÖRNEĞİ ÖZET Postmodern dönemde figür konusu, modern ve klasik dönemlerden farklı olarak daha değişik biçimlerde izleyicinin karşısına çıkmıştır. Figür beden deformasyonu ve de yeni formlar değil de insani özelliklerin ön plana çıkarıldığını görürüz. Yeni figür anlayışı sadece figürlerin yeni biçimleri olarak değil, yeni malzemelerle de kendini göstermektedir. Hipergerçekçi heykel biçimlendirme yöntemleri farklı teknikler kullanmıştır. Türkiye de bu akımda en tanınan heykel sanatçısı Murat Daşkın’dır. Hipergerçekçi dünya sanatçıları ile karşılaştırıldığında üsludu, becerisi, yeteneği, tekniği ve malzemeyi kullanabilme yetisi açısından başarılı bir sanatçıdır. 1990 sonrası Türkiye de yaygınlaşan farklı müzelerde sergilenen hipergerçekçi figür heykellerin sunumunun yanı sıra plastik biçimlendirme yöntemi çok önemlidir. Bu aşamada özellikle modelaj tekniğinde yüksek beceri gerektirmektedir. Teknolojinin egemenliği kurduğu dünya düzeni içinde yaşayan sanatçıların hızlanan iletişiminde sağladığı kolaylıklarla daha geniş kitlelere hitap edebilecek imkânları yakaladılar. Başarılı işler yapan sanatçılar bu iletişim aygıtları ile kısa sürede kendilerini çok rahatça tanıtma imkânı bulmuşlardır. Bir modele aşırı bağlı kalınarak başka bir malzeme ile yeniden üretilmesi Hipergerçekçi olarak adlandırılır. Betimlendiği bu ustalık, yani duyu verilerinin başka bir forma doğru bir şekilde aktarılması yetenek meselesi olmaktan çıkıp zihinsel bir etkinliğe işaret eden sanat nesnesi olur. Bu geçişin sınırları net ya da kesin değildir. Bugün birçok hipergerçekçi esere sanat yapıtı gözüyle bakılmamasının nedeni betimlemeden kavramsallığa doğru belirli sınırların değil evrelerin bulunmasıdır. Hipergerçekçi heykel bir yetenek sorunu bakımından herkesin yapabileceği bir şey değildir. Bu durum ise ortaya konulan nesneyi bariz bir şekilde çekici kılıyor. Günümüzde hipergerçekçi esere ilginin artma nedeni eserin kavramsalığının dışında biricikliğinden kaynaklanmaktadır. Öğr.Görv. Dr. Necmettin Yağcı

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
2. Uluslararası Sanat, Estetik Sempozyumu ve Sergisi
2. Uluslararası Sanat, Estetik Sempozyumu ve Sergisi