Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 60
 İndirme 23
Yükseköğretim Düzeyinde Görsel Sanatlar Eğitiminin Öğrencilerin Yaratıcı Düşünme Gelişimi Üzerine Bir Karşılaştırma ve İzleme Çalışması
2017
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sanat’ın yaratıcı bir alan olarak yaratıcı düşünmeyi geliştirmesi beklenmektedir. Torrance’a göre yaratıcı düşünme şekilsel ve sözel olarak iki boyutta ölçülebilmektedir. Görsel Sanatlar Eğitimi’nin (Resim İş) şekilsel yaratıcı düşünme boyutunda etkisi açısından ilgili alan yazında birçok araştırma olmasına karşın, sözel yaratıcı düşünme boyutunda çok az araştırma bulgusuna rastlanılmaktadır. Bundan dolayı bu çalışmada öğrencilerin sözel yaratıcı düşünme becerilerinin gelişiminde Görsel Sanatlar Eğitiminin etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, görsel sanatlar öğrencilerinin aldıkları eğitimin süresine göre, sözel yaratıcı düşünme becerilerinin gelişiminde anlamlı bir farlılık olup olmadığının belirlenmesi için hem karşılaştırma hem de boylamsal (izleme) araştırma yönteminin kullanıldığı bir çalışma yürütülmüştür. Araştırmanın sonucuna göre, daha uzun zaman Görsel Sanatlar Eğitimi almak, sınıf düzeyinde grup karşılaştırması olarak öğrencilerin sözel yaratıcı düşünme becerilerinin gelişiminde anlamlı bir farklılık oluşturmazken, aynı öğrencilerin bireysel seviyede kendi gelişimleri içinde belli bir zaman (yaklaşık dört öğrenim dönemi) izlendiğinde olumlu yönde anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. Bu sonuç ayrıca sözel yaratıcı düşünme alt boyutlarından Orijinallik için de geçerlidir ancak, sözel Esneklik ve Akıcılık açısından geçerli olmadığı belirlenmiştir. Araştırmanın bu sonuçları, Görsel Sanatlar Eğitiminin doğasından ve öğrenme ortamından kaynaklanan olası nedenler göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir. Buna göre, görsel sanatlar gibi bireysel becerilerin ön plana çıktığı eğitimlerde beceri gelişimlerinin sınıf ya da grup düzeyinde değil, öğrencinin kendi seviyesindeki gelişimi dikkate alınarak değerlendirilmesinin önemli olduğu yargısına varılmıştır. Bu yargıya dayanarak, ilerde yapılacak araştırmalara ve bu alan öğrenme ortamları için gerekli önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi