Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 62
 İndirme 15
GÜNEYDOĞU ANADOLU’DA KÜLTÜREL DEĞİŞİM: ÇUKURCA ÖRNEĞİ
2017
Dergi:  
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Antropolojik anlamda kültür toplumun maddi ve manevi birikimlerinin tamamını ifade etmektedir. Kültürel değişim ise çeşitli süreç ve kültürel etkenlerin bir bileşkesi olarak toplumun bütünüyle veya bazı kurumlarıyla değişmesi anlamına gelmektedir. Bu makalede kültürel değişim konusu, Türkiye’nin doğusunda bir sınır kasabası olan Çukurca örneğinde ele alınmıştır. Çukurca’nın son yüzyılından başlayarak ve ağırlıklı olarak son 25-30 yılda (1980 sonrasında) yaşadıklarından yola çıkarak, değişim sürecindeki köşe taşları Antropolojik bakış açısınıntemel ayırt edici özelliği olan “bütüncül yaklaşım” çerçevesinde ortaya konulmuştur. Araştırmada ilki Aralık 2006’da, sonuncusu da Temmuz 2008’de olmak üzere farklı kesimlerden (siyasetçi, köylü, ağa yakını, işçi, memur, doktor, din görevlisi ve esnaf ) toplam 14 kişiyle görüşülmüştür. Alan çalışmasından elde edilen bulgulara dayanılarak ilçenin bugünkü kültürüne ulaşmasına etki eden dört ayrı dönem tespit edilmiştir. Birinci dönem ilçenin şu anki nüfus yapısının oluşması yönünde temellerin atıldığı Nasturi ayaklanmasının ardından Nasturilerin bölgeyi terk etmesi ile başlar. 1964 yılında Çukurca-Hakkâri yolunun yapılması ile başlayan ikinci dönemde il merkezi ile daha fazla etkileşim yaşanmaya başlanır. 1980’den itibaren sınır güvenliğinin artırılmasıyla başlayan üçüncü dönemde (1980-1990) üretim-tüketim ilişkilerinin ağırlığı zorunlu olarak ülke içine kaymaya başlar. Dördüncü dönem 1990’ların başına rastlar. Diğer dönemlerdeki görünür belirleyici unsur üretim tüketim ilişkilerinin yönü iken bu dönemdeki esas belirleyici unsur terördür. Güvenlik endişeleri nedeniyle köylerden ilçe merkezine ve ilçe dışına doğru göçün yaşanması üretim-tüketim alışkanlıkları kadar aşiret, ağalık ve akrabalık sistemini de derinden etkiler.

Anahtar Kelimeler:

Cultural change in the south-eastern Anatolia: a furious example
2017
Yazar:  
Özet:

Anthropologically, culture represents the entire material and spiritual accumulation of society. Cultural change means the change of society as a whole or with certain institutions as a component of various processes and cultural factors. The subject of cultural change in this article is addressed in the example of Çukurca, a border town in eastern Turkey. Starting from the last century and mainly from the past 25-30 years (after 1980), the corner stones in the process of change have been revealed within the framework of the "comprehensive approach", which is the fundamental distinctive feature of the Anthropological perspective. The first in the study was in December 2006 and the last in July 2008 with a total of 14 people from different sections (politics, peasants, network members, workers, officials, doctors, religious officers, and traders). On the basis of the findings obtained from the field work, four separate periods have been identified that have influenced the region’s achievement of today’s culture. The first period begins with the Nasturists leaving the area after the Nasturi rebellion where the foundations were thrown towards the formation of the current population structure of the district. In the second period, which began with the construction of the Cukurca-Hakkari road in 1964, more interactions with the province center began to occur. In the third period (1980-1990) the weight of production-consumption relations began to necessarily move into the country, starting with the increase in border security. The fourth period begins in the 1990s. The obvious determining element in other periods is the direction of production and consumption relations, while the main determining element in this period is the terror. As a result of security concerns, migration from the villages to the district center and outside the district has a profound impact on the family, family and family system as well as the production-consumption habits.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 39
Atıf : 196
2023 Impact/Etki : 0.5
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi