Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 52
 İndirme 18
AÇIK BİR ETKİLEŞİM ÖRNEĞİ: BULANTI VE “BUNALTI” ADLI ESERLERDE ORTAK BİR ÜSLUP ÖZELLİĞİ OLARAK FELSEFÎ SÖYLEM BİÇİMİ
2016
Dergi:  
Türklük Bilimi Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı içinde modernist karak-terli II. Yeni şiir hareketiyle aynı dönemlerde ve hemen hemen aynı este-tik kaygılarla ortaya çıkan 1950 Kuşağı öykücüleri, gerçeküstücülük ve varoluşçuluk akımlarından etkilenmişler; olayınaza indirgendiği, olay yerine daha çok iç gerçekliğin merkeze alındığı yeni ve modernist bir öy-kü anlayışı geliştirmişlerdir. Bu yeni anlayış içinde eser veren ve modern Türk edebiyatında varoluşçu edebiyatın önemli isimlerinden sayılan De-mir Özlü’nün, ilk öykü kitabına da adını veren “Bunaltı” adlı öyküsünü, daha adından itibaren üstadı Sartre’ın Bulantı adlı meşhur romanıyla açık bir etkileşim/diyalog içinde kaleme aldığı görülür. Sartre’ın, temsil ettiği varoluş felsefesini geniş kitlelere aktarabilmek için kaleme aldığı Bulantı adlı romanının anlatıcısı Antoine Roquentin ile Özlü’nün “Bunaltı” adlı öyküsünün isimsiz anlatıcısı, günlükler şeklinde kaleme alınan bu anlatı-larda, yazmak edimine bir varoluş imkânı olarak sarılmakta ve olayın önemsizleştiği öyküleri üzerinden felsefî bir söylem geliştirmektedirler. Otobiyografik karakterli her iki metin de uzun ve girift bir monoloğu an-dıran formları, merkeze aldıkları kişisel varoluş bunalımı tema’sı ve söy-lem biçimleri bakımından açık metinlerarası özellikler arz etmektedir. Bu yazıda, söz konusu eserlerdeki tematik arka plan nispeten dışarıda tutulup; daha çok anlatım biçimlerinde gerçekleşen etkileşime dikkat çekilerek eserlerdeki üslupların oluşumuna katkı sağlayan felsefî söylem benzerliği üzerinde durulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Examples of an open influence: the philosophical speech in the founding and "bunnalti" legal works as a common specialty
2016
Yazar:  
Özet:

Republic of Turkey in modernist literature. The 1950-year-old narratives, which emerged in the same periods with the new poetry movement and with almost the same esthetic concerns, were influenced by the flow of surreality and existence; they developed a new and modernist conception of subjectivity, in which more inner reality was centered instead of events. In this new understanding, the story of De-mir Özlü, who works and is considered an important name of existing literature in modern Turkish literature, named "Bunaltı" to his first story book, from his name to his famous novel, Mr. Sartre's Bulantı, appears to be clearly interacted/dialogged. Antoine Roquentin, the narrator of the novel Bulantı, which Sartre has written to transmit the philosophy of existence to the wide crowds, and the unnamed narrator of the story of Özlü’s “Bunaltı”, in these stories, which are written in the form of daily, are embraced as an existence opportunity to write and develop a philosophical speech through the stories where the event becomes less important. Both autobiographical texts provide long and intriguing monologue an-tracking forms, the subject of personal existence disorder they take to the center and clear intertext characteristics in terms of speaking forms. In this article, the thematic background of the works in question is relatively outdoors and focused on the philosophical similarity of speech that contributes to the formation of structures in the works by attracting attention to the interaction that occurs in more narrative forms.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Türklük Bilimi Araştırmaları
Türklük Bilimi Araştırmaları