User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 93
 Downloands 22
MOLLA MUSTAFA ŞEVKÎ BAŞESKİ'NİN RÛZ-NÂMESİ IŞIĞINDA SARAYBOSNA'DA HALK KÜLTÜRÜ (1756-1805)
2011
Journal:  
Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi
Author:  
Abstract:

Saraybosna, Balkan coğrafyasında önemli bir kültür merkezidir. Bosna-Hersek'in fethedilmesiyle birlikte kurulan Saraybosna, XVI. yüzyıldan itibaren Osmanlı-Türk kültürünün önemli bir kültür muhiti haline gelmiştir. İslam medeniyeti ve Türk kültürünün maddî, sözlü ve yazılı kültür unsurları Saraybosna'nın kültürel dokusunu oluşturmuştur. Geçmişten günümüze Saraybosna halkı ağırlıklı olarak Boşnaklardan teşekkül etmiştir. Halkı Boşnak olan ve Slavca konuşan bu Müslüman topluluk, Osmanlı döneminde Türkçeyi yazı dili olarak kullanmıştır. XVIII. ve XIX. yüzyılın başlarında Saraybosna'da yaşayan Molla Mustafa Başeski Boşnak olmasına rağmen eserini Türkçe yazmıştır.  Molla Mustafa Başeski, 1756-1804 yılları arasında Saraybosna'da yaşanan olayları konu edindiği bir Rûz-name kaleme almıştır. Rûz-name; XVIII. yüzyıl Saraybosna tarihi, Türkçesi (yazı dili) ve folkloru için önemli bir kaynak eserdir. Bu çalışmanın amacı, Molla Mustafa Başeski'nin Rûz-namesi ışığında Saraybosna'daki halk kültürünü ele almaktır. Çalışmamızda; Rûz-name'deki esnaf eğlenceleri, kuşanma törenleri, halk eğlenceleri, inanışlar, atasözleri ve deyimler, yağmur duası geleneği tahlil edilmiştir. Rûz-name'de görülen Saraybosna'daki halk kültürü verimlerinin içerik, işlev ve davranış kalıpları açısından Osmanlı İmparatorluğu'nun diğer merkezlerindeki (özellikle İstanbul) halk kültürü unsurlarıyla bütünlük gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmada ele alınan halk kültürü verimleri işlevsel metot ile değerlendirilmiştir.

Keywords:

null
2011
Author:  
2011
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi

Field :   Filoloji

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 466
Cite : 746
Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi