Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 85
 İndirme 26
Ebû Sa‘îd el-Harrâz ve Üç El Yazma Eseri: Kitâbü’l-Keşf ve’l-Beyân, Kitâbü’l-Ferâğ, Kitâbü’l-Hakâik
2015
Dergi:  
Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD)
Yazar:  
Özet:

Ebû Sa‘îd Ahmed b. ‘Îsâ el-Harrâz (v. 286/899) Müslüman düşünür ve mutasavvıfların önde gelenlerindendir. III/IX. yy.da Bağdad’ın sufi çevrelerinde saygın bir yeri vardır. Klasik tasavvufi yapının şekillenmesinde de önemli bir rol oynamıştır. Çalışmamızda Harrâz’ın hayatı, eserleri (Kitâbü’s-Sıdk -et-Tarîku İlallâh-, Kitâbü’s-Sıfât, Kitâbü Mi‘yâri’t-Tasavvuf, Kitâbü’d-Diyâ’), talebeleri ve sûfî hocaları hakkında bilgi verdik. Buna ilave olarak araştırmamızda özellikle Ebû Sa‘îd el-Harrâz’ın Kitâbü’l-Keşf ve’l-Beyân, Kitâbü’l-Ferâğ ve Kitâbü’l-Hakâik adlı yazmalarını ve bunların içerik analizini yapmaya çalıştık. Harrâz, Kitâbü’l-Keşf ve’l-Beyân’da enbiya ve evliya arasındaki üstünlük problemini tartışır. Kitâbü’l-Hakâik adlı eserinde ise tasavvufa dair yetmiş iki kavramı açıklamıştır. Kitâbü’l-Ferâğ adlı eserinde ise tasavvufî konularda nasihatlerde bulunmaktadır. Bu çalışmamız bir sonuç bölümü ile noktalanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Abû Sa‘îd Al-kharrâz and His Three Manuscripts: Kitâb Al-kashf Wa’l-bayân, Kitâb Al-ferâgh, Kitâb Al-haqâiq
2015
Yazar:  
Özet:

Abû Sa‘îd Ahmad b. Îsâ al-Kharrâz (d. 286/899) is one of the most leading Muslim thinkers and sufis. He was a leading figure of the Sufî circles of Baghdâd in the 3rd/9th century. al-Kharrâz played an important role forming Sûfî tradition. In this study we discussed Abû Sa‘îd al-Kharrâz’s life and his manuscript. We studied Kharrâz’s biography, his life, works (The Book of Truthfulness -Kitâb al-Sidq-, Kitâb al-Sıfât, Kitâb Mi‘yâr al-Tasavvuf, Kitâb al-Diyâ’), companions, students and the Sûfî masters of him. We discussed and made content analyses of his writings/manuscripts named Kitâb al-Kashf wa’lBayân, Kitâb al-Ferâgh, Kitâb al-Haqâiq. In Kitâb al-Kashf wa’lBayân, Kharrâz discusses the problem of supremacy between the prophets and saints. Kharrâz explains seventy two concepts about Sufism in Kitâb al-Haqâiq. He gives advice on Sufism in Kitâb al-Ferâgh. We finished our study with a conclusion.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD)

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 599
Atıf : 1.661
2023 Impact/Etki : 0.16
Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD)