Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 54
 İndirme 18
İbn Kayyım’a göre delil olma yönünden hadislerin tercihine dâir kriterler
2013
Dergi:  
Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İslam dininin iki temel kaynağı vardır. Bunlar Kuran ve Sünnettir. Sünnetin sözlü ifadesine hadis ismi verilmiştir. Çoğu âlime göre iki sahih hadis anlam bakımından muhalif olamaz, ancak çeşitli nedenlerle insanların zihinlerinde bazı hadisler arasında tezat varmış gibi algılanır. Cem ve telif ya da nesh ile iki hadis arasındaki tezat giderilirken, tercih ile de hadislerden biri çeşitli karineler dikkate alınarak muhalif görünen diğer hadise tercih edilir. İslam Tarihinde yazdığı eserler ile önemli bir yere sahip olan İbn Kayyim (ö. 751/ 1350) hadis tercihi konusunda dağınıkta olsa hatırı sayılır malumat kaydetmiştir. O, bir hadisi delil olarak tercih ederken, hadisin hem senedi hem de metnini dikkate almıştır. Ona göre senedi oluşturan râvilerin nitelik ve nicelik bakımından durumu, hadis metninin muhtevası ve yer aldığı kaynaklar bir hadisi tercih etmede etkili olan amillerdir. Bu makalede İbn Kayimin hadis tercihi konusunda kaydettiği kriterler incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Views Of Ibn Qayyim About The Preference Of Hadith As Proof
2013
Yazar:  
Özet:

The religion of Islam has two fundamental sources. These are the Quran and the Sunnah. The oral expression of the Sunnah is called hadith. Under normal circumstances, two sound (sahih) hadiths cannot bear contradictory meanings that contradict each other. It is known however, that some hadiths can be perceived as having contradictions between them because of peoples defective understanding of them, or because of other similar reasons. Contradictions between two hadiths can be solved by way of gathering (Jam), reconciliation or byabrogation (naskh). It is also possibleto give preference to a hadith over - ortolet it outweigh another seemingly contradictory one (tarjih), by taking various internal evidence from the text (matn) into consideration. Ibn Qayyim al Jawziyya (d. 751/1350), who throughout his various works has an important position in the history of Islam, has recorded - albeit in a scattered form noteworthy information about the method of tarjih. When he gave preference to a hadith for using it as evidence, he took both its chain of narrators (isnad) andtext (matn) into consideration. According to him, among the factors indicating that a hadith should be given preference is the quality and quantity of the narrators in its chain, the contentand subject of the hadith in question and the sources in which it can be foun. İn this artical, concerning preference hadiths, the criterias of İbn Qayyim have been survyed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 295
Atıf : 419
2023 Impact/Etki : 0.16
Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi