Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 17
 Görüntüleme 43
 İndirme 24
Vergi Yükü Ekseninde Toplumsal Yapının Gelir Dağılımı ve Yoksullukla İlişkisi
2017
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Vergi yükü kavramı bir ülkenin gelişmişlik göstergelerinden biri olduğu kadar, kamu ekonomisinin milli ekonomi içerisindeki payını göstermesi bakımından da anlamlıdır. Çünkü özelikle gelişmekte olan ülkelerde büyük sermaye gerektiren altyapı yatırımları, özel tasarrufların istenilen düzeyde olmaması ve buna paralel seyreden kamu hizmetlerinin niteliği ve ulaşılabilirliği vergi yükü kavramının önemini ortaya koyan argümanlardır. Bir ülkede vergi yükünün hangi toplum kesimleri tarafından yüklenildiği, o toplumun vergi yapısı, gelir dağılımı gibi faktörler, eşitlik ve adalet gibi kavramların ışığında istatistiki verilerle ortaya konmaya çalışılmaktadır. Yoksulluk ve yoksunluk, sosyal dışlanma gibi sosyolojik yaklaşımlar, küreselleşme kıskacındaki günümüz bireylerinin sosyal hak ve özgürlükleri bağlamında modern devletlerin ekonomi politikalarını etkileyen kavramlar olmuştur.                   Vergi yapısı bir ülkenin tasarruf hacmini doğrudan etkilemektedir. Bu durum ülkenin ekonomik gelişmişliğini göstermesi bakımından anlamlı sonuçlar ortaya koymaktadır. Bugün sosyal bir sorun olarak karşımıza çıkan yoksulluk ise, Avrupa kapitalizminin ortaya çıkışıyla başlamaktadır. Modern yoksulluk işbölümünün artması ve istihdamın dengesiz ve düzensiz bir seyir izlemesi, topraktan kopan kırsal kesim insanının düzensiz şehirleşmeyi artırması ve sosyal ilişkilerin bozulması yeni bir yoksulluk olarak ortaya çıkmıştır. Aynı durum uluslararası bir sorun olarak karşımıza çıkan mülteci çıkmazıyla da bağlantılıdır. Bunun neticesinde ise ülkelerin maliye politikaları ile ekonomiye müdahalede bulunmaları zorunlu hale gelmiştir.

Anahtar Kelimeler:

null
2017
Yazar:  
0
2017
Yazar:  
Özet:

Vergi yükü kavramı; bir ülkenin gelişmişlik göstergelerinden biri olduğu kadar, kamu ekonomisinin milli ekonomi içerisindeki payını göstermesi bakımından da anlamlıdır. Çünkü özelikle gelişmekte olan ülkelerde büyük sermaye gerektiren altyapı yatırımları, özel tasarrufların istenilen düzeyde olmaması ve buna paralel seyreden kamu hizmetlerinin niteliği ve ulaşılabilirliği vergi yükü kavramının önemini ortaya koyan argümanlardır. Bir ülkede vergi yükünün hangi toplum kesimleri tarafından yüklenildiği, o toplumun vergi yapısı, gelir dağılımı gibi faktörler, eşitlik ve adalet gibi kavramların ışığında istatistiki verilerle ortaya konmaya çalışılmaktadır. Yoksulluk ve yoksunluk, sosyal dışlanma gibi sosyolojik yaklaşımlar, küreselleşme kıskacındaki günümüz bireylerinin sosyal hak ve özgürlükleri bağlamında modern devletlerin ekonomi politikalarını etkileyen kavramlar olmuştur.                   Vergi yapısı bir ülkenin tasarruf hacmini doğrudan etkilemektedir. Bu durum; ülkenin ekonomik gelişmişliğini göstermesi bakımından anlamlı sonuçlar ortaya koymaktadır. Bugün sosyal bir sorun olarak karşımıza çıkan yoksulluk ise, Avrupa kapitalizminin ortaya çıkışıyla başlamaktadır. Modern yoksulluk; işbölümünün artması ve istihdamın dengesiz ve düzensiz bir seyir izlemesi, topraktan kopan kırsal kesim insanının düzensiz şehirleşmeyi artırması ve sosyal ilişkilerin bozulması yeni bir yoksulluk olarak ortaya çıkmıştır. Aynı durum uluslararası bir sorun olarak karşımıza çıkan mülteci çıkmazıyla da bağlantılıdır. Bunun neticesinde ise ülkelerin maliye politikaları ile ekonomiye müdahalede bulunmaları zorunlu hale gelmiştir.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 279
Atıf : 1.750
2023 Impact/Etki : 0.149
Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi