Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 94
 İndirme 39
Sikkeler Işığında Alabanda’nın Siyasi ve Kültürel Tarihi’ne Kısa Bir Bakış
2018
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makalede, 2011-2013 yılları arasında, üç sezon Alabanda Ören Yeri’nde yaptığımız çalışmalar sırasında ele geçen ve Katalog 1-11’de gösterilen sikkeler ile Katalog 12-27’de yer alan Alabanda basımı sikkelerden bazı önemli örnekler ele alınmıştır. Söz konusu sikkelerin sunduğu bilgiler ışığında, Alabanda Antik Kenti’nin siyasi, dini, ekonomik ve kültürel tarihi hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. MÖ 4. yy.dan başlayarak, yakın tarihimize kadar kesintisiz iskan gören Alabanda Ören Yeri’ndeki kültür izleri sunulmuştur. Kentin Hellenistik Dönem tarihi üzerinde durulmuş, özelikle MÖ 2. yy.da yaşadığı siyasi değişimler sikkeler üzerinden takip edilmiştir. MÖ 3. yy.ın sonlarında Seleukhos Krallığı yönetiminde iken Antiokheia ismini aldığı, MÖ 188’deki Apameia Barışı ile Rhodos idaresine geçince isminin tekrar Alabanda olduğu, MÖ 167 yılında bağımsızlığa kavuştuğu, kent sikkelerinden örnekler verilerek, anlatılmıştır. Strabon, Vitruvius ve Plinius gibi antik yazarların anlatımları dikkate alınarak, kentin Geç Hellenistik ve Roma İmparatorluk Dönemi’ndeki ekonomik ve kültürel durumu anlamaya çalışılmıştır. Kentin başlıca geçim kaynakları olan tarım ve madencilik faaliyetleri antik yazarlar ve günümüz bilgileri ışığında yorumlanmış, Alabanda’nın refah düzeyi ve ekonomik hayatı hakkında bilgiler verilmiştir. Alabanda basımı sikkeler üzerindeki tasvirler değerlendirilmiş, kentte saygı ve tapkı gören tanrı ve tanrıçaların, Seleukhos, Rhodos ve Roma İmparatorluğu gibi siyasi otoritelerin kült kimlikleri irdelenmiştir. Alabandos, Apollon, Zeus, Artemis, Dionysos, Athena ve Tanrıça Roma’nın Alabanda pantheonunda yer aldığı belirlenmiştir. Gerek kent içindeki kalıntılar, gerekse ele geçen sikkeler ve diğer buluntular incelenerek, kentin Geç Antik Dönem ve sonrası hakkında bilgiler sunulmuş, Bizans Dönemi’nde yaşadığı çalkantılar ve değişim takip edilmeye çalışılmıştır. Yakın tarihe kadar Araphisar olarak anılan yerleşimin Türk-İslam Dönemi’ne ait kalıntıları ve eserleri tanımlanıp, değerlendirilmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

An Overview On The Political and Cultural History Of Alabanda In The Light Of Coins
2018
Yazar:  
Özet:

In this paper, the coins found during the excavations in Alabanda from 2011 to 2013 –presented in Catalog 1-11–– and some of the most significant examples of Alabanda minted coins – presented in Catalog 12-27— are examined. In light of the information gathered from these coins, the political, religious, economic and cultural history of Alabanda is discussed. The cultural traces in the city, which was inhabited starting from 4th century BC to contemporary times, are presented. The development of Alabanda in Hellenistic Period is emphasised and particularly the political changes could be traced through the coins. At the end of 3rd century BC, under the rule of Seleucid Empire the city became known as Antiokheia, however with the Treaty of Apamea of 188 BC, its rule was handed over to Rhodes and the name reverted to Alabanda. The city gained its freedom in 167 BC. These events are explained in detail with examples from the coinage of the city. The economic and cultural stance of the city in Late Hellenistic Period and under the Roman Empire are interpreted in consideration of the writings from ancient sources as Strabo, Vitruvius and Pliny. Farming and mining were the main sources of income and they are analysed through the information given by ancient sources and learned today. The level of prosperity and economical life in Alabanda are presented. The depictions on the coins minted in Alabanda are described; the gods and goddesses that were revered and worshipped in the city and the cult identities of political authorities such as Seleucids, Rhodes and Roman Empire are analysed. Alabandos, Apollon, Zeus, Artemis, Dionysos, Athena and Goddess Roma have been found to be in pantheon of Alabanda. Remains in the city, the coins found and other finds are examined, information about city’s circumstances in Late Antiquity and following years are given and its turbulences and changes throughout the Byzantine Era are laid out as information at hand permitted. Turkish-Islamic remains and artefacts found in the settlement known as Araphisar are described and examined.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 279
Atıf : 1.750
2023 Impact/Etki : 0.149
Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi