Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 85
 İndirme 22
Antik Dönem Seramikleri Işığında Gemiler
2016
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Antik dönemden itibaren gemiler, yaşamımızda önemli olmuşlardır. Denizcilik tarihi, prehistorik döneme dek gitmektedir. İlk olarak küçük botlar, tekneler balıkçılıkta ve seyahat için kullanılmışlardır. Giderek artan bilgi ve teknoloji, daha büyük gemilerin yapılmasını sağlamıştır. Deniz rotalarının M.Ö.3.binden itibaren, Mısır ve Mezopotamya’da bilindiği anlaşılmaktadır. Büyük gemiler öncelikle, daha güvenli kıyılarda yol almışlardır. Ayrıca, savaşlarda kullanılmışlardır. Çok sayıda antik yazar, gemilerden söz etmektedir. İlk olarak, büyük şair Homeros, Illiada’da Troia Savaşı sırasında gördüğü gemileri ayrıntılı olarak anlatır. Uzmanlar, yaklaşık iki yüz kadar gemi sayarlar.  Odysseia’da da gemilerden söz etmiştir. Herodotos da, özellikle deniz ticaretini kuran Fenikeliler’in, Mısır ve Babil arasındaki ticaret rotasını anlatmaktadır. Thukydides, savaş gemisi triremeyi tanımlar ve O’na göre, M.Ö. 8. yüzyılda Yunanistan’da kullanılmıştır. Antik yazarlar Ksenophon ve Strabon da,  gemilerin kullanımlarından söz etmişlerdir.  Arkeolojik araştırmalarda ve kazılarda, özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında çok sayıda batık ortaya çıkarılmıştır. Bu batıklardan, gemilerin yapıları ve taşıdıkları mallar hakkında bilgi sahibi olabilmekteyiz. Bunların yanı sıra, ele geçen çok sayıda arkeolojik eserde, özellikle duvar resimleri, sikkeler, pişmiş toprak eserler ve mozaikler üzerinde, denizcilik, deniz canlıları, tekneler ve gemiler betimlenmiştir.Çalışmamızda, çeşitli kültürlere ait antik dönem seramikleri üzerindeki gemiler incelenecektir. Mısır, Minos, Myken, Hellen’e ait bazı seramiklerde, yolcu ve savaş gemilerinin betimlendiği görülmektedir. Bu eserlerden, gemilerin yapıları ve kullanımlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler edinilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

null
2016
Yazar:  
2016
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 279
Atıf : 1.766
2023 Impact/Etki : 0.149
Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi