User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Görüntüleme 78
 İndirme 38
Türk Edebiyatı Dersi Öğretim Programı’nda Yer Alan Halk Edebiyatı Konularıyla İlgili Kazanımlara İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Nitel Analizi
2017
Dergi:  
21. Yüzyılda Eğitim Ve Toplum Eğitim Bilimleri Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin Türk Edebiyatı Dersi Öğretim Programında yer alan Halk Edebiyatı ile ilgili kazanımlara ilişkin gö- rüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin Türk Edebiyatı Dersi Öğretim Programında yer alan Halk Edebiyatı ile ilgili kazanımlara ilişkin görüşlerinin çeşitli değişkenlere göre farklılaşıp farklılaş- madığı değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan Ankara ilinde değişik okul türlerinde (Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi) görev yapan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin programın kazanımlarının gerçekleşme düzeyi hakkındaki görüş ve düşünceleriyle, uygulamada karşılaşılan problemler ve bu husustaki çözüm önerilerine ilişkin düşüncelerini ortaya çıkarmak için gerçekleştirilmiştir.   Araştırmanın verileri, nitel araştırma teknikleri kullanılarak elde edilmiş ve araştırmaya katılan öğretmenlerin Türk Edebiyatı Dersi öğretim programında yer alan halk edebiyatı konuları ile ilgili kazanımlara yönelik düşüncelerini ortaya çı- karmak için durum çalışması deseninden faydalanılmıştır. Araştırmanın sonucunda katılımcılar programdaki kazanımların sayısını fazla, ayrılan ders saatlerini az bulmuşlardır. Hazırlanan kazanımların öğrenciye görelik ilkesine uygun olmadığını ve ders kitaplarının yetersiz hazırlandığını belirtmişlerdir. Bu durum öğretim programında daha az kazanımın bulunması, ders saatlerinin artırılması, öğrenciye görelik ilkesine uygun kazanımların hazırlanması, kazanımların sınıf dışı etkinlikler ve ek materyallerle desteklenmesi, programdaki konu yoğunluğunun azaltılması, orijinal metinlerin seçilmesi halinde kazanımların gerçekleşme düzeyinin artacağı şeklinde değerlendirilebilir. Katılımcılar, nitel araştırma bulgularında kazanımların gerçekleşmesi için bunların öğrenciye görelik ilkesine uygun olması, sınıf dışı etkinlikler ve ek materyallerle desteklenmesi, programdaki konu yoğunluğunun azaltılması, ders saatlerinin artırılması, orijinal (içerik ve uzunluk bakımından öğrenci seviyesine uygun, edebi değeri olan) metinlerin seçilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Nitel araştırma bulgularında, katılımcıların büyük bir çoğunluğunun kazanımların gerçekleştirilmesinde mevcut ders kitaplarıyla ders saatlerini yetersiz bulduğu; bir grup katılımcının ise ders kitaplarını yeterli, ders saatlerini yetersiz bulduğu görülmüştür.  

Anahtar Kelimeler:

null
2017
Yazar:  
2017
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




21. Yüzyılda Eğitim Ve Toplum Eğitim Bilimleri Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 537
Atıf : 2.398
Quarter
Hukuk Temel Alanı
Q2
17/58

İlahiyat Temel Alanı
Q2
30/106

Güzel Sanatlar Temel Alanı
Q2
34/89

Filoloji Temel Alanı
Q2
30/84

Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q3
270/520

Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q3
136/239

21. Yüzyılda Eğitim Ve Toplum Eğitim Bilimleri Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi