Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 49
 İndirme 16
ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİLGİ OKURYAZARLIKLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ
2014
Dergi:  
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Niğde Üniversitesi, Eğitim Fakültesi’nde öğrenim görmekte olan öğretmen adaylarının bilgi okuryazarlıklarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi olarak belirlenmiştir. Mevcut durumun betimlenmesine yönelik olarak gerçekleştirilen araştırmada tarama modeli kullanılmış olup araştırma evrenini 2011-2012 akademik yılında Niğde Üniversitesi, Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 723 öğretmen adayı oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu” ile Başaran (2005) tarafından geliştirilen Bilgi Okuryazarlığı Ölçeği güncellenerek kullanılmıştır. Çalışmada öğretmen adaylarının bilgi kaynağı olarak hangi ortamdan faydalandıkları, bilgi paylaşımında kullandıkları araç ve gereçler, ulaştıkları bilgileri saklamakta kullandıkları yöntemler, bilgiye ulaşmada karşılaştıkları güçlükler ve bilgi okuryazarlığı becerileri irdelenmiştir. Çalışmanın sonucuna göre genel olarak öğretmen adaylarının bilgi kaynaklarına ulaşmak için yüksek oranda Internet’ten faydalandıkları, Internet ortamında bilgi aramak için ise Google arama motorunu tercih ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmen adaylarının bilgi işlemek ve sunmak için geliştirilmiş yazılımlar arasındayüksek oranda kelime işleme programları ile film ve ses programlarını kullandıkları tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının bilgiyi paylaşmak amacıyla yararlandıkları araç-gereçler irdelendiğinde iseyüksek oranda fotokopinin tercih edildiği, düşük oranda ise mikro-film kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının bilgiye ulaşma, bilgiyi işleme ve paylaşma süreci ile bilgi okuryazarlığı becerilerinde çeşitli değişkenlikler açısından farklılıklar gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Adayları, Bilgi Okuryazarlığı, öğretmen yetiştirme

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 150
Atıf : 258
2023 Impact/Etki : 0.19
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi