Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 93
 İndirme 28
Duygu Gereksinimi Ölçeği’nin Kısa formunun Türkçeye Uyarlama Çalışması
2017
Dergi:  
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Apple Gnambs ve Maio tarafından kısa formu geliştirilmiş olan Duygu Gereksinimi Ölçeği’nin Türkçe uyarlamasını yapmaktır. Duygu gereksinimi insanların kendileri ve diğerleri için duygu içeren durumlar ya da aktivitelere yaklaşmak ya da kaçınmak için genel güdülenme düzeyi olarak tanımlanmaktadır. Duygu Gereksinimi Ölçeği’nin Türkçe uyarlamasını yapmak için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmış güvenirlik için cronbach alfa testi yapılmıştır. Araştırma grubu 355 kişiden (%71 kadın, %29 erkek) oluşmaktadır. Mario ve Esses tarafından geliştirilmiş tarafından Türkçe adaptasyonu yapılmış olan duygu gereksinimi ölçeği uzun formu ile korelâsyonlarına bakılmıştır. Ölçeğin ölçüt bağıntılı geçerliliği için kişilik boyutları ve benlik saygısı ile de korelasyonlarına bakılmıştır. Çalışmada verilerin toplanmasında Duygu gereksinimi ölçeği kısa ve uzun formları, Hızlı büyük Beşli ölçeği ve benlik saygısı ölçeği kullanılmıştır. Doğrulayıcı ve açımlayıcı faktör analizi sonuçları iki faktörlü bir yapı ortaya çıkarmıştır.  Duygu Gereksinimi Ölçeğinin duygulara yaklaşma alt boyut için .75, kaçınma boyutu için .74 olarak bulunmuştur.  Ölçeğin ölçüt bağıntılı geçerliliği yapılan korelasyon analizleri, uzun ve kısa formlar arasında anlamlı pozitif yönde bulunmuş ve kişilik özellikleri ile duygu gereksinimi ölçeği arasındaki korelasyonlar,   orijinal ölçek geliştirilme çalışması ile paralel bulunmuştur. Yapılan bu çalışmanın sonucunda Duygu Gereksinimi Ölçeği’nin Türk toplumu için geçerli ve güvenilir olduğu belirlenmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 150
Atıf : 259
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi