Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 45
 İndirme 22
ĐLKÖĞRETĐM ÖĞRENCĐLERĐNĐN KARĐYER GELĐSĐMLERĐNĐN DEMOGRAFĐK FAKTÖRLER AÇISINDAN ĐNCELENMESĐ
2010
Dergi:  
Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kariyer gelisim kuramcılarına göre kariyer gelisimi çocuklukta baslayan ve sonraki gelisim dönemlerine kadar uzanan yani yasam boyu devam eden dinamik bir süreçtir. Her birey içinde bulunduğu gelisim dönemi açısından birbirinden farklı tutum ve davranıslara sahiptir. Bu açıdan bakıldığında ilköğretim yılları, bireylerin kariyer kararı ile ilgili tutum ve davranısları kazandıkları bir dönemdir. Çocuklukta kariyer gelisimiyle ilgili ilk teorik model yine Super (1990) tarafından gelistirilmistir. Bu model; merak, arastırma, bilgi, anahtar figürler, ilgiler denetim odağı, zaman perspektifi, benlik kavramı ve planlılık adları verilen dokuz boyuttan olusmaktadır. Super’göre (1990) bu dokuz boyutun içeriğini olusturan davranısları kazanmak çocukların etkili problem çözme ve karar verme davranıslarını öğrenmelerine yol açar. Bu arastırmanın amacı ilköğretim 8. Sınıf öğrencilerinin kariyer gelisimlerinin demografik faktörler (cinsiyet, anne-baba eğitim düzeyi, sosyo ekonomik durum) açısından incelenmesidir. Genel tarama modelinin kullanıldığı bu arastırma 175’i kız, 182’si erkek toplam 357 ilköğretim 8. Sınıf öğrencisi ile yürütülmüstür. Öğrencilerin yas ortalamaları 13’tür. Arastırmada verileri toplamak amacıyla Çocuklar için Kariyer Gelisimi Ölçeği ve Kisisel Bilgi formu kullanılmıstır. Arastırma bulguları öğrencilerin kariyer gelisimlerinde demografik faktörlerin önemli bir etken olduğunu ortaya çıkarmıstır. Özellikle cinsiyet değiskeni açısından öğrencilerin kariyer gelisim düzeylerinde erkek öğrenciler lehine anlamlı farklılıklar bulunmustur. Arastırma bulguları ısığında önerilerde bulunulmustur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 300
Atıf : 4
Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi