Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 113
 İndirme 7
BATILILAŞMA DÖNEMİ İSTANBUL MİMARİSİNDEN EKLEKTİK ÜSLUPTA BİR YAPI: GALATA RÜSUMAT (GÜMRÜK) BİNASI (ESKİ PAKET POSTANESİ)
2012
Dergi:  
Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Galata Rüsumat (Gümrük) Binası (1907-1911)’nın güneybatı (deniz) ve kuzeydoğu (Kemankeş Caddesi) cephelerinde beş adet frontonun belirlediği bir mimari düzen söz konusudur. Cephede iç-içe profillerden oluşan yuvarlak kemerli fronton uygulamalarıyla, Kars çevresindeki Kafkas ve Baltık mimarisi etkili çok sayıda sivil mimarlık örneği ile büyük bir benzerlik gösterir. Galata Rüsumat (Gümrük) Binası’nın zemin kat cephesinde taş taklidi kabartma sıva yapılarak, rustik duvar görünümü oluşturulmuştur. Bu görünümü ile zemin kat cephesi, Rönesans ve Neoklasik dönemi yapılarının zemin katlarını akla getirmektedir. Galata Rüsumat (Gümrük) Binası’nda yatay saçakların ve dikey plasterlerin cepheyi eşit ve aksiyal yüzeylere bölmesi ile Neoklasik üslubun simetrik cephe düzeni sağlanmıştır. Kapı frontonlarında, uçları volüt biçiminde sonlanan, yüzeyleri iç-içe silmelerle yivlendirilmiş triglifler, Rönesans’ın antik Yunan ve Roma mimari geleneğinden alarak kullandığı mimari öğelerdir. İkili triglifin ortasındaki geniş boşluk (metop) ta yer alan ve iç-içe silmelerden plastik bir şekilde işlenmiş yuvarlak kemer ve içinde yer alan aşırı plastik formda işlenmiş bitkisel motiflerle çerçeveli çelenk motifi, Barok dönem kapı ve pencere alınlıklarının süslemelerini akla getirirken, yanlardaki askı çelenk motifleri Art Nouveau üslubunu yansıtır.

Anahtar Kelimeler:

The period of rebuilding is an exclusive building from the Istanbul architecture: Galata RÜSUMAT (GÜMRÜK) BINASI (Old Package Post)
2012
Yazar:  
Özet:

The Galata Rüsumat (Customs) Building (1907-1911) is an architectural order established by five frontons on the southwest (the sea) and northeast (Kemankeş Street) fronts. With the round belt fronton applications consisting of in-house profiles on the front, the Caucasus and Baltic architecture around Kars shows a great similarity to the numerous effective examples of civil architecture. On the ground floor front of the Galata Rüsumat (Customs) building, a rustic wall appearance was created by making the stone-imulated bubble. With this view, the ground floor front brings the minds of the ground floor of the Renaissance and Neoclassical era structures. In the Galata Rüsumat (Customs) Building, the symmetrical front arrangement of the Neoclassic style is provided with the equal and actional surfaces of the front of the horizontal and vertical plasters. In the door frontons, the ends end in volatile form, the triglyphs, which are overwhelmed by in-house removal, are the architectural elements that the Renaissance uses taking from the ancient Greek and Roman architectural traditions. The widespread spacecraft (metop) in the middle of the double triglyphin and the round belt processed in a plastic form from the inside-in-the-counter removal and the steel motif in the frame with the plant motifs processed in an excessive plastic form, while the decoration of the Baroque-period door and window clothes, the sides of the suspended steel motif reflects the Art Nouveau style.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 181
Atıf : 660
2023 Impact/Etki : 0.4
Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi