Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 34
 İndirme 5
TÜRK FINDIĞI
2005
Dergi:  
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

“Türk lokumu”, “Türk kahvesi”, “Türk rakısı” gibi ünlü işlenmiş ürünlerimizin yanında, bir de “Türk fındığı” var. “İşlenmemiş”,” natürel” yani, doğal olarak tanınmış. Bu doğal ürünümüz, dünya fındık üretiminin yaklaşık 3/4’ünü oluşturmaktadır. “Kutsal yemişler” arasında anılan fındık, gerek Karedeniz Bölgemizde yarattığı istihdam ve gelirle gerekse, Ülkemiz ekonomisine, yaklaşık 700 milyon $’lık döviz katkısı açısından vazgeçilmez bir ürün durumundadır. Dünya fındık ticaretinde, “üretim hacmimiz” ve literatüre geçmiş olan Türk fındığı kalitesi ile söz sahibiyiz. Türk fındığı, kalitesini bölgenin ,”ekolojik yapısı” ından almaktadır. Fakat, Ülkemizde “fındık yetiştirilmemesi” gereken bölgelerde de fındık yetiştirilmesi, bir yandan kalite düşüklüğüne neden olurken, öte yandan üretim fazlası yaratarak, “bir stok” maliyeti de oluşturmaktadır. Bu nedenle, fındık üretim alanlarının kalite baz alınarak, 1983 yılında çıkarılan yasa ile Tarım Bakanlığının “alternatif ürün projesi”nden de faydalanmak suretiyle, Giresun ve Ordu illeri ile sınırlandırılması gerekmektedir. Ülkemizdeki fındık işleme sanayiinin yeterince geliştiği söylenemez. Türkiye’nin toplam fındık ihracatı içindefazla payı, naturel iç fındık almakta ve bazı ithalatçı ülkeler, fındığımızı işleyip “katma değer yaratarak” bizden daha fazla gelir elde edebilmektedirler. Fındık üreticisinin yanındaki” kara gün dostu” “Fiskobirlik” in halen dünyanın 2/3’ünün tanımadığı fındığın tanıtımına ağırlık vererek, sadece fındık pazarlaması ile ilgilenmesi; üretimin ise “fındık üretici kooperatif”lerine bırakılarak, kaliteden ödün vermeden, üretimde bulunmaları sağlanmalıdır

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 276
Atıf : 298
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi