Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 94
 İndirme 23
HEKİMHAN MÜZİK KÜLTÜRÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
2018
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma Hekimhan yöresi halk müziği kültürünün çeşitli açılardan incelenmesi ayrıca TRT-THM repertuarında yer alan ve tarafımızca derlenen yöre türkülerindeki müziksel özelliklerin tespitine odaklanmaktadır. Hekimhan kültür olarak farklı bölgelerden etkilenmesi ile birlikte aynı zamanda da başka bölgeleri etkileyen konumdadır. Aynı coğrafya içerisinde yer alan Arguvan ilçesinin de dominant etkisinin yörede yoğun bir şekilde hissedildiği ve yörenin müzik kültürünü hâkimiyeti altına aldığını söylemek mümkündür. Bu etkileşimlerin sonucunda kültürlerini kendi lehçeleriyle anlatmaları da o yörenin müzik kültürünü ortaya çıkarmıştır. TRT repertuarındaki türkülere bakıldığında bu türkülerin Hekimhan'ı etkileyen yörelerden farklı şekilde söylendiği saptanmıştır. Bu da yörenin farklı müzikal kimliğinin olabileceğini ortaya koymuştur. Araştırmada daha çok nitel araştırma yöntemlerinden istifade edilmiştir. Bölgeye ait veri toplanmasında sahaya ait yazılı ve dijital literatür taraması, gözlem ve kaynak kişilerle birebir görüşme yöntemlerinden faydalanılmıştır. Yöreye ait bir müzik kültürü tespiti yapılmış olup, bunun sonucunda TRT repertuarındaki yöre türkülerinin müziksel analizi yapılmıştır. Repertuara yeni türküler kazandırmak açısından ise sekiz adet türkünün derlemesi yapılmıştır. Bu sayede de var olan değerler kayıt altına alınarak gelecek kuşaklara yazılı bir kaynak bırakmak amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi
İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi