Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 89
 İndirme 26
Savaş, Propaganda ve Kartpostallar
2012
Dergi:  
Avrasya İncelemeleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özet Kartpostallar savaş yıllarında sadece bir iletişim aracı olarak kullanılmamış, propaganda malzemesi olarak da işlev görmüştür. Batı'dakinin aksine Osmanlı coğrafyasındaki kullanımı bir hayli kısıtlı olan kartpostallar I. Dünya Savaşı yıllarında özellikle Batılı devletler tarafından çeşitli şekillerde propaganda malzemesi olarak kullanılmıştı. Her savaş döneminde olduğu gibi I. Dünya Savaşı yıllarında ön planda olan bayrak imajına yüksek millî duyguları figürize etmek için sıklıkla başvuruluyordu. Millî duyguları ve devlete bağlılığı simgeleyen bayraklar İngiliz propaganda malzemesinin de bir objesi haline geldikten sonra propaganda kartpostalları sayesinde kolonilere İngiliz valileri vasıtasıyla dağıtıldı. Bu kartpostallarda zihinlerde “güçlü devlet” imajı yaratılarak ancak onun bayrağı altında güvende olunabileceği mesajı yerleştirilmeye çalışılmıştı. Savaş sırasında Türkler tarafından dizayn edilmiş kimi propaganda kartpostalları İngiliz yetkililerin karşısına çıkmışsa da özellikle 1922 yılında tespit edilen Mustafa Kemal Paşa'ya ait bir kartpostal yine İngiliz hakimiyet sahasında uygulanan bu tip bir propagandanın bir karşıt örneği olarak dikkat çekmişti. Abstract War, Propaganda and Postcards  Postcards were used not only for communication but also for propaganda activities during the war. Although they were not common in the Ottoman Empire, postcards were used as a means of propaganda in various ways by Western states during the First World War. The figure of flag, which was highly esteemed in the First World War period as in all periods of war, was frequently used to symbolise patriotism. Flags, which symbolise patriotism and loyalty to one's homeland, became a part of British propaganda and later, by means of postcards, they were distributed to British Colonies by colonial governors. These postcards aimed to create a “powerful state” image in people's minds and to give them the message that they could only be safe under the rule of this powerful state. British officials encountered some propaganda postcards designed by Turks during the war; especially a postcard (poster) of Mustafa Kemal, dated 1922, was remarkable as a counter example of that kind of propaganda.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Avrasya İncelemeleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 626
Atıf : 2.545
2023 Impact/Etki : 0.014
Avrasya İncelemeleri Dergisi