Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 280
 İndirme 96
 Sesli Dinleme 2
NATO’ya Üyelik Sürecinde Türkiye ABD İlişkileri
2016
Dergi:  
Birey ve Toplum Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye ABD ilişkilerinde NATO’nun kuruluşu ve Türkiye’nin bu örgüte üye olma süreci önemlidir. Türkiye öncelikli olarak ülke bütünlüğü ve bağımsızlığını korumak amacıyla NATO’ya üye olmuştur. Ancak güvenlik kaygılarına ek olarak Türkiye’nin modernleşme ve batılılaşma düşüncesi de NATO’ya üye olmasında önemli etkiye sahiptir. Geçmişi daha eski dönemlere dayanan Türk Amerikan ilişkileri büyük ölçüde İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yoğunlaşmış ve bu yoğunluk günümüze kadar artarak devam etmiştir. Ancak Türk Amerikan ilişkileri zaman zaman inişli çıkışlı dönemler de yaşamıştır. Türkiye’nin NATO’ya kabulü sürecinde de Türk Amerikan ilişkilerinin bu niteliği değişmemiştir. İkinci Dünya Savaşından hemen sonra ABD dikkatini Ortadoğu’dan Batı Avrupa’ya yönelterek NATO’nun kuruluşu sürecine öncelik vermiştir. Büyük ölçüde bu nedenle Türkiye NATO’nun kuruluş sürecinde örgütün dışarında bırakılmıştır. Ancak 1950li yılların başından itibaren ABD’nin dikkatini Ortadoğu’ya çevirmesi, Türkiye’nin Kore savaşında yaptığı fedakarlık ve sahip olduğu coğrafyanın Batı açısından taşıdığı önem NATO’ya kabulünde en büyük etkenler olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

2016
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Birey ve Toplum Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 248
Atıf : 2.082
Birey ve Toplum Sosyal Bilimler Dergisi