Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 52
 İndirme 16
Hikmet Birand'ın (1904-1972) Anadolu Bitkileri Koleksiyonu
2010
Dergi:  
The journal Osmanlı Bilimi Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Abstract Prof. Dr. Hikmet Birand (1904-1972), Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Botanik öğretim üyesi idi. Aynı üniversitede kürsü başkanlığı, dekanlık ve rektörlük görevlerinde bulundu. Bitki coğrafyası ve sosyolojisi konuları ile ilgileniyor, Türkiye’nin step bölgeleri ve step bitkileri üzerinde çalışıyordu. Anadolu’da geziyor, topladığı bitki örneklerini Herbarium Turcicum’a ve daha sonraları ANK’a yerleştiriyordu. Çekici bir özelliği, halkın takip edebileceği sade bir dilde bilimsel makaleler ve kitaplar yazması idi. Halkalı Yüksek Ziraat Mektebi’nden mezundu. Doktorasını Almanya’da Bonn Üniversitesi’nde yapmıştı. Yurda döndü. 1933’te açılan Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü’nde, Prof. Kurt Krause’nin asistanı oldu. 1948’de, o yıl kurulan Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nin profesör kadrosuna atandı. 1972’de vefat etti. Flora of Turkey’in 11 cildinde (1965-2000) Birand’ın 267 örneğinin kaydı, Plantae Turcicae’de (1952) de onun 582 örneğinin kaydı vardır. Bu kayıtlara göre, Birand’ın 1927-1959 yılları arasında örnek topladığı, 1931-1939 yıllarında K. Krause ile birlikte, 1952’de B. Kasaplıgil ile, 1953’te M. Zohary ile, 1956’da önce A. Huber Morath, sonra K. Karamanoğlu ile birlikte, başlıca İç Anadolu’da gezmiş ve örnek toplamış olduğu anlaşılmaktadır. Karadeniz, Akdeniz ve Ege sahilleri illerinden de toplanmış örnekleri vardır. Anadolu’nun 46 ilinde yaptığı bu gezilerde,az 4000 örnek toplamış olduğunu tahmin ediyoruz. Fakat emin bir sonucun ancak ANK’da yapılacak araştırmalar sonucunda elde edilebileceğine inanıyoruz. Koleksiyonu ANK’dadır. E’de ve Hb. Hub.-Mor.’da da örnekleri vardır. İç Anadolu’dan 6 tipörnek toplamıştır. 6 tür adı, ona ithaf edilmiştir. En az 26 bilimsel yayını ve 4 çevirisi bilinmektedir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
The journal Osmanlı Bilimi Araştırmaları

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 221
Atıf : 528
2023 Impact/Etki : 0.194
The journal Osmanlı Bilimi Araştırmaları