Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 18
THE EFFECTIVENESS OF THE RISK MANAGEMENT TECHNIQUES IN THE TURKISH BANKING SYSTEM
2008
Dergi:  
Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Abstract    Bu çalışmanın temel amacı, açık piyasa ekonomisi reflekslerine henüz tam olarak sahip olmayan Türk Bankacılık Sektörünün, finansal enstrümanların fiyatlarındaki ani ve aşırı dalgalanmaların sıklıkla yaşandığı istikrarsız yapısını iyileştirmeye yönelik çözüm önerileri sunmaktır.    Giderek daha fazla küreselleşen, finansal hareketliliğin arttığı ve uluslararası rekabetin önem kazandığı günümüz dünyasında, Türk bankaları, risklerinietkin ve etkili şekilde yönetmek durumundadırlar. Bunun için de, dünya çapında genel kabul görerek bankacılık endüstrisinde standart haline gelmiş risk yönetimi ile ilgili uluslar arası düzenlemelere uyum sağlamak ve modern risk yönetiminin bir parçası olan niceleyici risk ölçüm modellerinden yararlanarak maruz kaldıkları riskleri daha hassas bir biçimde ölçmek zorundadırlar. Bu konu, hem bankaların maruz kaldıkları risklere parelel sermaye ayırmasını; belli bir sermaye yeterlilik oranının sağlanmasını ve böylelilkle bankaların faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütmesini öngören düzenleyici perspektiflerin, hem de bankaların kendi isletme amaçlarına uygun, karşı karşıya kaldıkları tüm riskleri kapsayabilecek bütünleşik bir risk yönetim anlayışının oluşturulması açısından vurgulanmıştır.    Bu çerçevede, çalışmada kullanılan temel araştırma yöntemi, risk yönetiminde, başlıca modern ve geleneksel ana başlıkları altında toplanan çeşitli yaklaşımların belirli varsayımlarının ve değişkenlerinin sistemli bir analize tabi tutulması yoluyla karşılaştırmalı olarak incelenmesi olmuştur. Bunlar arasından seçilen ve Türk Bankalarının ana risk kaynaklarından birisi olan döviz kuru riskini ölçmedeetkili olabileceği düşünülen Riske Maruz Değer (RMD) modeli ile ilgili ampirik bir çalışma yapılmış ve modelin gerçekleşen riskleri tahmin etmekte başarılı olup olmadığı geriye dönük olarak test edilmiştir.     Elde edilen bulgular, kullanılan modelin, sadece döviz kuru riskine maruz ve varlık getirileri normal dağılım özelliğine sahip olan portföylerde doğruluğunu göstermiştir. Modelin tahmin ettiği bir yıl boyunca, her gün karşılaşabilecek maksimum kayıp miktarı, aynı dönem boyunca gerçekleşen kayıp miktarı ile karşılaştırıldığında, modelin tutarlı olduğu ve Türk Bankacılık Sektöründe piyasa riskini ölçmede kullanılabilir olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 309
Atıf : 984
2023 Impact/Etki : 0.114
Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi