Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 69
 İndirme 27
THE LEGAL STATUS OF SYRIAN ASYLUM SEEKERS IN THE FRAME OF NATIONAL AND INTERNATIONAL REGULATIONS IN TURKEY
2014
Dergi:  
Suleyman Demirel University Faculty of Law Review
Yazar:  
Özet:

Abstracten 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Birleşmiş Milletler Cenevre Sözleşmesi’ne göre sığınmacı “Vatandaşı olduğu devletin ülkesinde meydana gelen olaylar sonucunda ve ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri yüzünden, zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan ve bu ülkenin korumasından yararlanamayan, ya da söz konusu korku nedeniyle, yararlanmak istemeyen yahut tabiiyeti yoksa ve bu tür olaylar sonucu önceden yaşadığı ikamet ülkesinin dışında bulunan, oraya dönemeyen veya söz konusu korku nedeniyle dönmek istemeyen her şahıs” olarak kabul edilmektedir. Ancak uygulamada ya devletlerin getirdiği çekinceler veya ulusal düzenlemeler sebebiyle kavram kargaşası olduğu ve buna bağlı olarak sığınmacıların hukuki statüsünde belirsizlik doğduğu açıktır. Bu nedenle ulusal ve uluslararası düzenlemeler bağlamında Suriye’den gelip ülkemize sığınmış kişilerin hukuki statüsünün tartışılması gerekmektedir. Sığınmacıların hukuki statüsüne ilişkinönemli uluslararası düzenlemeler, Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair 1951 tarihli Birleşmiş Milletler Cenevre Sözleşmesi ve Mültecilerin Hukuki Statüsüne Dair1967 tarihli Protokol’dür. Diğer yandan devletler sığınmacılarla ilgili ulusal düzenlemeler yapmaktadır. Bu kapsamda ülkemizde de 04.04.2013 tarih ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu (YUKK) kabul edilmiş ve 11.04.2013 tarih ve 28615 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu Kanun sığınmacıların ülkemizdeki hukuki durumunu düzenlemiş, şartlı mülteci, ikincil koruma ve geçici koruma gibi yeni uluslararası koruma statüleri ihdas etmiştir. Bu bakımdan kavram kargaşasının da önüne geçmeye çalışmıştır. Çalışmamızda bu kanun ve diğer uluslararası düzenlemeler bağlamında ülkemizdeki Suriyeli sığınmacılar sığınmacıların hukuki statüsü ele alınacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Suleyman Demirel University Faculty of Law Review

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 119
Atıf : 73
Suleyman Demirel University Faculty of Law Review