Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 36
 İndirme 16
ODTÜ ve KTÜ MİMARLIK BÖLÜMLERİ MEKAN ORGANİZASYONLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME (1950-1970)
2017
Dergi:  
Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Abstract 1950-1970 dönemi Türkiye siyasi, sosyal ve mimarlık tarihi bağlamında önemli dönüm noktalarından birini oluşturmaktadır. Siyasal, toplumsal,  ekonomik pek çok alanda değişimin gözlemlendiği bu süreçte; mimarlık eyleminde de doğru orantılı izler görüldüğü söylenebilmektedir. Sürecin eğitim yapılarının önemli örneklerinden ikisini oluşturan Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümleri ise, Türkiye bağlamında mimarlık eğitiminin Anadolu’ya uzanmasına öncülük eden ilk iki örnek olmaları bakımından değerlidirler. Çalışmada, 1950-1970 sürecinin mimarlık ve mimarlık okulları bağlamında irdelemesi yapıldıktan sonra, söz konusu okulların mimarlık bölümü plan şemaları; temel geometrileri, mekan tipolojileri ve sirkülasyon şemaları başlıkları altında incelenmiştir. Çalışma sonunda öncelikle hedeflenen; 1950-70 yılları arasında kurulan ve Türkiye mimarlık eğitiminin Anadolu ayağını oluşturan ilk iki mimarlık okulunun, dönemin mimari pratiğini ne derece yansıttığını ortaya koymaktır. Çalışmanın ikinci hedefi ise, başkent ve periferide kurulan bu iki mimarlık bölümünün mekan organizasyonları arasındaki anlamlı bir benzerliğin ya da farklılığın varlığını sorgulamaktır. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Social Sciences
Social Sciences