Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 45
 İndirme 12
Yeni Ekonomik Coğrafya Yaklaşımı Çerçevesinde İşgücünün Hareketliliği: Avrupa Birliği Uygulaması
2015
Dergi:  
Ege Strategic Research Journal
Yazar:  
Özet:

Abstract enİktisat teorilerinde mekansal etkileri gündeme getiren ve coğrafyanın uluslararası ticaretteki rolünü vurgulayan Ekonomik Coğrafya Yaklaşımı’nın temel varsayımlarından biri de işgücünün bölgeler içinde ve arasında hareketli olmasıdır. İşgücünün hareketliliği; ülkenin nüfusunu, işgücüne katılım oranını ve işgücünün niteliğini etkileyerek üretim yapısını, ekonomik gelişme yönünü ve düzeyini belirlemektedir. Yeni Ekonomik Coğrafya Yaklaşımında, işgücünün yerleşim yeri tercihleri ülkeler arasındaki ücret farklılıklarına dayandırılmaktadır. Ancak, yüksek ücret tek başına işgücünün ülkeye çekilmesi için yeterli değildir. Ücretlerin yanı sıra ülkenin sosyo-kültürel yapısı da özellikle ücretlerin birbirine yakın olduğu ülkeler arasında seçim yaparken etkili olmaktadır. Bu çerçevede çalışmanın amacı; işgücünün yerleşim yeri tercihlerini etkileyen faktörleri analiz edebilmek ve bu sayede literatüre katkıda bulunabilmektir. Çalışmada, Avrupa Birliği ülkeleri arasında işgücünün hareketliliğini belirleyen unsurlar Yeni Ekonomik Coğrafya çerçevesinde En Küçük Kareler (EKK) ve Genelleştirilmiş Momentler Yöntemi (GMM) kullanılarak panel veri analizi ile incelenmiştir. Bu sayede, üretim yapısının şekillenmesinde önemli rol alan işgücünün hangi ülkeleri, neden daha fazla tercih ettikleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Workforce Mobility in the framework of the New Economic Geographic Approach: the European Union's Application
2015
Yazar:  
Özet:

One of the basic assumptions of the Economic Geography Approach, which has the spatial effects in the theories of economics and emphasizes the role of geography in international trade, is that labour is moving within and between regions. The mobility of the labour force determines the production structure, the direction and level of economic development by influencing the country’s population, the rate of participation in the labour force and the nature of the labour force. In the New Economic Geography Approach, the place of settlement preferences of the labour force are based on the wage differences between countries. However, the high wage alone is not enough to pull the labour force into the country. In addition to wages, the country’s socio-cultural structure is also influential when choosing among countries where wages are close to each other. The aim of this work is to be able to analyze the factors affecting the place of settlement of the labour force and thus to contribute to literature. In the study, the elements that determine the mobility of labour between the European Union countries were studied by panel data analysis using the smallest squares (EEC) and the Generalized Moments Method (GMM) in the framework of the New Economic Geography. Thus, it has been tried to figure out which countries of the labour force that play an important role in the formation of the production structure and why they prefer more.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Ege Strategic Research Journal
Ege Strategic Research Journal