User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 6
 Views 44
 Downloands 12
 Audio Listening 1
İMPARATOR HERAKLEİOS DÖNEMİ (610-641) BİZANS İMPARATORLUĞU’NUN GENEL EKONOMİSİ VE TİCARET POLİTİKASI
2018
Journal:  
Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Author:  
Abstract:

Phokas yönetiminden (602-610) tükenmiş bir hazine devralan Herakleios (610-640),  bir süre yönetimi finansal kaynak olmadan yönetmek durumunda kalmıştır. Ancak başkent ve Anadolu kiliselerinin servetlerinin imparatorluk hazinesine aktarılmasıyla birlikte finansal bir ferahlama yaşanmıştır. Sasaniler ile yaşanan uzun ve yıpratıcı mücadelelerin ardından zafer kazanan İmparator, Sasani hazinesinin de büyük bir bölümünü ele geçirmiştir ve daha önce kiliseden topladığı ödünç paraları da bu kaynakla geri ödeme şansı bulmuştur. Bu dönemde dolaşımdaki altın para oranına bakıldığında (630 yılı itibariyle) iki asır öncesinden yaklaşık olarak %20 daha az olduğu görülmektedir. Bu veri VII. Yüzyılda ticaretin daraldığının ve ekonominin küçüldüğünün de açık bir göstergesidir. Sasani sorununu aşmayı başaran Bizans İmparatorluğu’nun yine aynı yüzyılda yükselen Arap akınları karşısında kendisi için oldukça önemli bölgeleri kaybetmesi de ekonomik ve ticari açıdan büyük bir darbe almasına neden olmuştur. Buna rağmen yine bu yüzyılda Herakleios gibi güçlü ve akıllı imparatorların yönetimiyle Bizans İmparatorluğu böyle zor bir süreçten sıyrılıp varlığını korumayı başarabilmiştir. Yaşanan zorluklar karşısında özellikle de Mısır ve Suriye’nin kaybedilmesinden sonra İmparatorluğun ayakta kalmasını sağlayan en önemli faktörlerden biri de Bizans İmparatorluğu’nun elinde tutmayı başardığı Anadolu olmuştur. Yine İmparatorluğun savunmasını güçlendirmek ve hazineye yük getirmeden ordu gücünü sağlamak amacıyla geliştirilen thema sistemi de bu yüzyılda Bizans’ın yüzleşmiş olduğu sorunlara direnç kazanmasını sağlamıştır.

Keywords:

Emperor Herakleios Period (610-641) Byzantine Empire’s General Economy and Trade Policy
2018
Author:  
Abstract:

Herakleios (610-640) had to manage the administration for some time without financial resources whom inherited a depleted treasure from the Phocas administration (602-610). However, with the transferring of the wealth of the capital and Anatolian Churches to the empire treasury brought a financial relief. The Emperor gained a victory after the long and weary fights against Iran, also captured a large part of the Iranian treasure and had the opportunity to repay the loan money he collected from the church earlier. In this period it is seen that the circulation rate of golden coins (as of 630) is about 20% less than two century ago. This data is a clear indication that trade has narrowed and the economy has shrunk in the 7th century. While the Byzantine Empire succeeded in overcoming the Iranian problem, couldn’t prevent loosing territories so important for itself in the face of the rising Arab raids of the same century which caused a great economical and commercial impact. Nevertheless, The Byzantine Empire managed to survive such a difficult process and to preserve its existence by courtesy of powerful and intelligent emperors like Herakleios. One of the most important factors that enabled the Empire to survive was succeeding to keep Anatolia in its hands especially after the loss of Egypt and Syria.Again, the thema system developed to strengthen the defense of the empire and to provide the army power without bringing a burden to the treasure made it possible to resist the problems that Byzantine faced in this century.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles








Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 1.005
Cite : 4.767
Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi