Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 128
 İndirme 31
 Sesli Dinleme 1
TÜRK PARTİ SİSTEMİNDE PARÇALANMIŞLIK VE SEÇİMSEL DALGALANMALAR
2018
Dergi:  
Akademik Hassasiyetler
Yazar:  
Özet:

Parti sistemi kavramı, özellikle karşılaştırmalı siyaset biliminde, siyasal temsilin birbiri ile rekabet halindeki partiler arasında nasıl paylaşıldığını ve parlamentodaki partilerin ilişkisel konumlarını ifade etmektedir. Bu çalışmada Türkiye’de ilk serbest seçimlerin gerçekleştiği 1950’den bugüne kadar yapılmış 18 genel seçim sonucuna dayalı olarak parti sistemindeki temel dönüşümlerin ve ana karakteristiklerin ortaya konması amaçlanmaktadır. Bunun için, siyasi temsilin partiler arasında yayılma derecesini gösteren parti sistemi parçalanması ve bir seçimden diğerine seçmen tercihlerinin ne ölçüde değiştiğinin göstergesi olan seçimsel oynaklık göstergeleri temel analiz enstrümanı olarak kullanılmıştır. Milletvekili genel seçimlerinin ulusal düzeydeki sonuçlarına dayanılarak parti sistemi ile ilişkili göstergeler hesaplanmış ve diğer ülkeler ile karşılaştırma yapılmıştır. Türkiye, radikal bir rejim kesintisi olmaksızın tek parti sisteminden çok partili bir sisteme geçmeyi başaran ülkelerden birisidir. Genel olarak değerlendirildiğinde 2000’lerin başına kadar parti sistemi parçalanmasının ve seçimsel oynaklıkların yüksek olduğu bir görünüm sergilemiştir. Son on beş yıllık dönemde ise iktidar partisinin ardarda yapılan seçimlerde en büyük oy oranına ve meclis sandalye çoğunluğuna sahip olduğu ve siyaset bilimi terminolojisinde hȃkim parti sistemi olarak adlandırılan bir sisteme dönüşmüştür. Bu dönemde parti sistemi nispeten daha az parçalı ve daha rekabetçi bir hale gelmiştir. Türk parti sisteminin tarihsel gelişimi ile parçalanma ve seçimsel oynaklık göstergeleri birlikte değerlendirildiğinde ve gelişmiş demokrasilerle kıyaslandığında kurumsallaşmış ve istikrarlı bir yapıya henüz kavuşmadığı gözlenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Turkish Party System Fragmentation and Electoral Volatility
2018
Yazar:  
Özet:

The party system is a concept in comparative political science concerning how political representation is shared by competing parties and the relational positions of parties in parliament. This article focuses on the major transformations and main characteristics of Turkish party system. The analysis is carried out based on the electoral data of 18 general elections of representatives at national level since 1950 when the first free elections took place in Turkey. The basic indicators of the party system are compared with those of other countries. In the history of Turkey, party system has evolved from the single-party system to multi-party system without a radical regime interruption. The degree of party system fragmentation gradually has increased over time until the early 2000s and high electoral volatility has been the case. However in the last fifteen years, a growing level of competitiveness and relatively decreasing fragmentation of the party system have been observed. The ruling party constantly has had the largest vote share in the consecutive elections and controlled of the majority of seats.  In this period, a multi-party system turned towards a dominant party system according to the terminology of political science. Historical development and the basic indicators of party system (i.e. fragmentation and electoral volatility) evaluated together it could be noted that Turkish party system has still not sufficiently institutionalized compared to advanced democracies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Akademik Hassasiyetler

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 476
Atıf : 1.068
2023 Impact/Etki : 0.221
Akademik Hassasiyetler