Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 57
 İndirme 11
TEVHİDİ DÜŞÜNCE AÇISINDAN BATI (SANAYİ) MEDENİYETİ ÇÖKÜŞÜNE YÖNELİK ONTOLOJİK ANALİZ
2016
Dergi:  
Akademik Hassasiyetler
Yazar:  
Özet:

Öz Medeniyetlerin ana işlev gücünü veren “düşünce dünyaları” ve “toplum felsefeleri”dir. Bu çalışmada sosyal düşünce düzleminde Batı sanayi medeniyetinin sanayi toplumundan bilgi toplumuna rağmen toplum ve dünya görüşünü belirleyen ana felsefesinin 21. Yüzyılın temel özelliklerine katkı yapması açısından yetersizlik taşıma noktasına gelmesi bağlamında, Batı medeniyetinin sanayi, ekonomi ve toplum felsefesinin tevhidi düşünce açısından ontolojik bir analizi yapılmaktadır. Bu noktada temel bakış açısı ise İbn-i Haldun’un medeniyetler “doğar, büyür ölür çünkü Allah yeryüzünde hiçbir şeye “baki”lik (sonsuzluk) vermemiştir” anlayışı, sosyal düşünce geliştirme de kilit bir bakış açısını oluşturmaktadır. Bu noktada Batı medeniyeti de sonsuzu dek var olmayacağından çöküşe girmesinin ekonomi, sanayi ve toplumsal ahlak açısından durumu tevhidi düşünce yöntem bilgisiyle ortaya konulmaktadır. Böylece yeni dönemde “nasıl” ve “ne tür” bir özgün planlamaya ihtiyaç duyulduğu, bunun üzerinden şekillendirilebilir. Anahtar Kelimeler: Tevhit, Tevhidi Düşünce, Medeniyet, Batı Medeniyeti, Dijital Toplum Abstract Civilizations are powered functionally by their “worlds of thoughts” and “philosophies of their societies.” This paper presents an ontological analysis of the economy, industry and social philosophy of the industrial Western civilization from the standpoint of the Tawhidi Thought, in such a context where the mainstream philosophy of the West, forming the Western worldview from the times of the industrial society to knowledge society, makes little contribution to the making of the 21st century. Having an important position in the development of social thought, İbn-i Haldun’s perspective that “civilizations are born, grow and die, for Allah has not given the property of ‘being eternal’ to anything or anyone on earth,” is the stance adopted in this paper. The industrial, economic, and moral causes of the process of collapse the Western civilization has been undergoing recently are explored using the methodology of the Tawhidi Thought, which could help shape the “hows” and “types” of social planning in the coming term.   Keywords: Tawhid, tawhidi thought, civilization, Western civilization, digital society

Anahtar Kelimeler:

0
2016
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Akademik Hassasiyetler

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 476
Atıf : 1.056
2023 Impact/Etki : 0.221
Akademik Hassasiyetler