Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 76
 İndirme 36
TELEVİZYON REKLAMLARINDAKİ ÇOCUK KARAKTERLER ve STEREOTİPLERİN TEMSİLİ
2018
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to examine the child characters in television advertisements in terms of gender behavior patterns. For this purpose, we tried to determine what kinds of behavior patterns are depicted according to the genders of child characters. Television advertisements that are analyzed in the research have been gathered by using the keyword "children and advertising" via the youtube.com website. Ads reached after the query have been filtered by the number of views and reached the most viewed ads. In this frame, the top 100 television commercials to be analyzed in the survey were subjected to the preliminary process within the framework of the criteria set. Finally, 76 television ad spots were included in the search by eliminating repetitive ads. The data were collected from TV advertisements by using content analysis technique and coded and analyzed in SPSS 15.0 program. Firstly, frequency and percentages are determined and interpreted, then relations between variables are expressed by cross table and Kendall-Spearman correlation tests. In addition, we used one-way analysis of variance test to understand whether the variables varied with each other. Gender stereotypes exhibited by children characters in television commercials become divergent according to product category, outsourced sex, mobility, utility type. The male characters in the advertisements were stronger and more directive, while the female characters were reflected along with their compliance and submission behaviors. Also, as age progresses, the rate of girls depicted in television commercials decreases.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi