Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 63
 İndirme 18
Somut Olmayan Kültürel Miraslardan El Örgüsü Çoraplar: Gölova Yöresi Örneği
2017
Dergi:  
Art-e Sanat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tüm dünyada halk  kültürünün ihmal edilmesi ile kültürel zenginliğin ortadan kalkması olasılığı karşısında UNESCO somut olmayan kültürel mirasın korunması sözleşmesini imzalamıştır. Anadolu’da  örücülük, işleme, dokuma gibi  Türk el sanatlarının bir arada kullanıldığı  ve Türk motifleri işlenerek oluşturulan    giyim kuşam, her bölgede, her yörede kendine has özelliklerle çeşitlilik göstermektedir. Bu yörelerden biri de Sivas’tır Bu araştırmada, somut olmayan kültürel mirasın korunması ve belgelenerek gelecek kuşaklara aktarılması amacı ile Sivas ili Gölova yöresi geleneksel kıyafetlerinin bir parçası olan çoraplar incelenmiştir. Çoraplarda kullanılan malzeme ve teknik özelliklerin yanında  çoraplara adını veren, kullanım yerini ve biçimini belirleyen çorap motiflerinin anlamları  günümüzde ki örnekleri üzerinde açıklanmaya çalışılmıştır. Çorapların uzun çorap, tozluk ve çamurluk olarak üç farklı modelde örüldüğü, desen olarak; acur, çengelli kurt, çam kozası, kuşgözü, elibelinde, sinek, atmış akıl yetmiş fikir, küpe, iğbaşı, koçbaşı, analıkızlı, bacaklı motiflerinin kullanıldığı veçok beyaz, siyah, kırmızı ve yeşil renklerin tercih edildiği belirlenmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Art-e Sanat Dergisi
Art-e Sanat Dergisi