Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 17
 Görüntüleme 108
 İndirme 27
 Sesli Dinleme 1
Milli Parkların Turizm ve Rekreasyonel Faaliyetlerde Sürdürülebilir Kullanımı: Isparta İli Örneği
2016
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Geçmişten günümüze insanoğlu sürekli doğayla etkileşim içinde bulunmuş, aynı zamanda uzun yıllar boyunca doğal alanlar insanlığın gelişimi ve kalkınmasında önemli rol oynamıştır. Ancak hızlı nüfus artışı, kentleşme, sanayi ve teknolojinin gelişimi gibi nedenlerden dolayı artan üretim ve tüketim ihtiyacı doğal alanlar üzerindeki baskıyı daha da arttırmıştır. Bu baskının oluşturduğu olumsuz sonuçlardan kurtulmak için, doğal alanların korunması düşüncesi ortaya çıkmış ve pek çok ülkede korunan alanlar oluşturulmuştur. Bunlar içerisinde milli parklarönde gelen korunan alanlardır. Milli parklar doğal ve kültürel kaynakların korunduğu alanlar olmasının yanında turizm ve rekreasyonel faaliyetlerin de yoğun olduğu mekânlardır. Bu bağlamda çalışmanın amacı; Türkiye’nin önde gelen korunan alanlarından olan Isparta ili milli parklarının gelişimini, milli parklardaki turizm ve rekreasyonel faaliyetlerin mevcut durumunu ortaya koymak ve milli parklardaki turizm ve rekreasyonel faaliyetlerin olumlu-olumsuz etkilerine yönelik ziyaretçilerin yaklaşımlarını değerlendirerek, milli parkların sürdürülebilir kullanımına katkı yapmaktır. Çalışmanın bu motivasyonu doğrultusunda milli park alanına gelen ziyaretçilere anket uygulanmıştır. Ankette milli parklara gelen ziyaretçilerin turizm ve rekreasyonel faaliyetleri nasıl değerlendirdiği, bu mekânlara bilinçli olarak gelip gelmedikleri ve koruma konusundaki yaklaşımları değerlendirilmiştir. Katılımcılara uygulanan 550 anketin 547 adedi istatistiksel analizlere uygun görülmüştür. Elde edilen analizler frekans analizleri, Ki Kare Testi ve Z Oran Tesi analizine göre yorumlanmıştır. Yapılan anket sonucunda milli park alanına gelen ziyaretçilerin genel olarak turizm ve rekreasyonel faaliyetlere olumlu yaklaştığı görülmektedir. Bununla birlikte ziyaretçiler, milli park alanlarının korunması konusunda daha fazla hassasiyet gösterilmesi gerektiği yönünde görüş bildirmiştir.    

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi