Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1.259
 İndirme 99
 Sesli Dinleme 1
SSCB’NİN DAĞILMASI VE RUSYA FEDERASYONU’NDA SERBEST PİYASAYA GEÇİŞ
2014
Dergi:  
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin resmen dağılmasıyla dünya ekonomisinde yeni şekillenmeler ve oluşumlar başlamıştır. Daha önceki yıllarda süper güç olarak nitelenen SSCB liberal ekonominin ilerlemesine karşı koyamamıştır. Hâkimiyeti altında bulunan cumhuriyetler arasında adaleti tam olarak sağlayamaz hale gelmiştir. Netice itibariyle Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne bağlı diğer cumhuriyetler birer birer bağımsızlıklarına kavuşmuştur. Vakit kaybetmeden piyasa ekonomisine geçiş için reformlara başlamışlardır. Rusya Federasyonu, geçiş dönemi olarak kabul edilen 1993-2005 yıllarında ekonomisini başarılı bir şekilde sosyalist sistemden liberal sisteme dönüştürmüştür. 2005 yılından sonra ise modernleşme dönemi başlamıştır. Bu çalışmada, SSCB’nin gelişen teknolojiye ve Batılı ülkelere ayak uyduramamasının nedenleri araştırılmıştır. Sovyetler Birliği’ne tâbi cumhuriyetler arasındaki ekonomik farklılıklar incelenmiş ve bunların SSCB’nin çöküşüne zemin hazırladığı bu araştırma neticesinde ortaya çıkartılmıştır. Bir de Sovyetler Birliği’nin dağılması sonucundakârlı ülkeler olarak Baltık ülkeleri ve Rusya Federasyonu’nun olduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda, SSCB’nin yerine kurulan Rusya Federasyonu’nun, nüfus ve ekonomik yükleri üzerinden attığı fakat yeraltı ve yerüstü zenginlikleri ile ayrıca toprakların büyük bölümü kendi sınırları içerisinde kalmıştır. Görüldüğü üzere dağılmanın neticesinde iktisadi kaynaklardakifazla payın Rusya Federasyonu’na kaldığı açıktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi