Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 22
 Görüntüleme 145
 İndirme 27
SOSYOLOJİK AÇIDAN SPORDA ŞİDDET VE ÇİRKİN TEZAHÜRATIN NEDENLERİNİN ARAŞTIRILMASI: MANİSASPOR TARAFTARLARI ÖRNEĞİ
2013
Dergi:  
Spor Yönetimi ve Bilgi Teknolojileri
Yazar:  
Özet:

Araştırmamızda, Manisaspor tribün taraftarlarının sosyolojik açıdan sporda şiddete ve çirkin tezahürata bakışlarının incelemesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın evrenini, 2011-2012 futbol sezonunda Manisa 19 Mayıs Stadyumunda, Manisaspor maçlarını izlemeye gelen taraftarlar oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise, Manisaspor’un; İstanbul B.B., Karabükspor, Ankaragücü, Beşiktaş, Fenerbahçe, Eskişehirspor, Gaziantepspor ve Mersin İdmanyurdu maçlarını tribünlerden izleyen 1247 gönüllü taraftar oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Özdemir ve Mercan (2006) tarafından geliştirilen ve 2006 yılında geçerlilik ve güvenirlilik çalışması yapılan “Sporda Şiddet ve Çirkin Tezahüratın Nedenleri ve Yarattığı Sonuçlar” isimli anket formu kullanılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda, araştırmaya katılan bireylerin; %88.2’sinin erkek, %61.2’sinin evli, %39.5’inin 31-40 yaş arasında, %71.8’inin üniversite mezunu, %38.7’sinin serbest meslekle uğraştığı, %79.8’inin spor yaptığı, %30.2’sinin Galatasaray ve %30.0’unun ise Beşiktaş taraftarı olduğu, %56.4’ü sürekli maç izlemeye statlara geldikleri, %42.3’ü tuttuğu takımı desteklemek için statlara geldiği, %58.2’sinin kendilerini fanatik görmedikleri, %63.2’sinin müsabaka esnasında hiç küfür etmedikleri ve %78.2’sinin müsabakalarda hiç kavga etmedikleri görülmektedir. Araştırma sonucunda, Manisaspor tribün taraftarlarının müsabaka esnasında çirkin tezahürattan kaçındıkları görülmektedir. Bununla birlikte, amigoların kışkırtmaları, hakemlerin hatalı kararları, TV ve gazetelerdeki gerilimi yükseltici haberler, kışkırtıcı anonslar, fiziki şartların kötülüğü, güvenlik önlemlerindeki eksiklikler, güvenlik güçlerinin yanlış müdahaleleri, kulüplerin birbirlerine karşılıklı şike iddialarında bulunmaları ve bahis oyunları tribün taraftarlarını şiddet ve çirkin tezahürata yönlendiren önemli etkenlerdir. Müsabaka öncesinde şiddetin sokak ve cafe gibi yerlerde başladığı, bayan seyircilerin ve sporcuların olduğu yerde şiddet ve çirkin tezahüratın daha az yaşandığı, yürürlükte olan sporda şiddet yasasının yeterli olduğu ve çocukların çirkin tezahürat ortamında bulunmasının kişilikleri üzerinde olumsuz etki yarattığı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Spor Yönetimi ve Bilgi Teknolojileri
Spor Yönetimi ve Bilgi Teknolojileri