Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 323
 İndirme 30
OSMANLI İMPARATORLUĞU İLE BELÇİKA DEVLETİ ARASINDAKİ TİCARETLE İLGİLİ GÜMRÜK TARİFE DEFTERİ (1862)
2017
Dergi:  
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti kadîm iktisat anlayışı çerçevesinde ülkesinde ihtiyaç duyulan ürünleri temin etmek temin etmek için ithalat veya üretim fazlası ürünleri satmak için ihracata dayalı farklı devletler ile ticarî ilişkiler kurmuştur. Bu çalışma ile ilgili dönemin ithalata ve ihracata konu olan mallarının bilim dünyasına kazandırılmasının yanı sıra gümrük tarifelerinde ortaya çıkan değişimlerin de incelenmesine imkan sağlamak amaçlanmıştır. Osmanlı Devleti, Belçika Devleti ile imzaladığı 1840 tarihli ticaret anlaşması sonrasında, bu devlet ile gerçekleşen ithalat ve ihracat esnasında uygulamaya koyduğu gümrük tarifesini, iktisadî şartlarda ortaya çıkan yeni gelişmelere bağlı olarak değiştirmek istemiştir. Osmanlı Devleti’nin bu değişim isteğinde iki önemli etken dikkat çekmektedir. Birinci etkenin, tarifeye konu olan ürün fiyatlarının güncel değerlerindeki artış ile bu ürünlerden alınan gümrük vergisi miktarındaki azalması olduğu görülmektedir. İkinci etkenin ise dünya şartlarındaki iktisadî ve siyasî gelişmelere bağlı olarak Osmanlı Devleti’nin uygulamış olduğu kadîm iktisat anlayışını değiştirme girişimleri olmuştur. Osmanlı Devleti, Belçika ile arasında gerçekleşen ithalat ve ihracata dayalı gümrük tarifesini 20 Mart 1862 tarihli ticaret anlaşması sonrası yenilemiştir. Gümrük tarifesi, iki devletin yetkilileri arasında yapılan görüşmeler sonrasında Osmanlı Türkçesine göre hazırlanmıştır. Her iki devletin yetkilileri hazırlanan bu tarifeyi imzalamışlardır. Bu çalışmada tarife defterinde yer alan ve daha önce bilim dünyasına kazandırılmamış olan Osmanlı Devleti mahsulü emtialar ile Belçika Devleti mahsulü emtia çeşitlerinin Osmanlı Türkçesinden Latin alfabesine çevirisi yapılmıştır. Dönemin üretim yapısının anlaşılmasına yardımcı olacağı düşünülen bu veriler, çeviri esnasında orijinal ifadelerine sadık kalınarak kaleme alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi