Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 151
 İndirme 22
 Sesli Dinleme 1
TEKKE ÂDÂBI İLE YETİŞMİŞ BİR BESTEKÂR: SEBİLCİ HÜSEYİN EFENDİ (OKURLAR)
2014
Dergi:  
İSTEM
Yazar:  
Özet:

İcrâsını hem Osmanlı Devletinde, hem de Cumhuriyet döneminde sunabilmiş nâdir bestekârlardan biri de 1894-1975 yılları arasında yaşamış olan Sebilci Hüseyin Efendi’dir. İstanbul’da doğmuş olan Sebilci Hüseyin Efendi, Osmanlı döneminin son zamanlarına kadar işlerliğini devam ettiren tekkelerin etkisinde kalarak mûsikî bilgisini almış ve tekke tavrını edinmiştir. Nota bilgisi olmamasına rağmen, Türk Mûsikî’sinin bir çok formunu ustalıkla icra etmesinde yaşadığı dönemin ünlü mûsikî şahsiyetleriyle birlikte olması ve onlarla icralarda bulunmasının yanında, Uşşâki tekkesi postnişini olan amcası Mustafa Hilmi Sâfi Efendi’den ve diğer amcası İzzet Efendi’den aldığı meşk usulü ile edindiği mûsikî bilgisinin etkisi büyüktür. İstanbul’da bulunan tekkelerin birçoğunda zâkirbaşı görevini yerine getiren Sebilci Hüseyin Efendi, Cumhuriyet döneminden sonra tekkelerin kapatılması sürecinde bir süre lâ dini eserler icrâ etmiştir. Hayatının geri kalan kısmında dînî eserlerin icrâsına ağırlık vermiş ve ilâhi formunda bestelediği eserlerin tamamını bu dönemde yapmıştır. Hem Osmanlı hemde Cumhuriyet döneminde yaşayan ve Türk Musikîsindeki mersiye formunu çok iyi icra eden Sebilci Hüseyin Efendi, bu sebeple ‘’Osmanlının Son Mersiyehânı’’ ünvanını almıştır. Bu çalışmamızda icrâsını hem Osmanlı döneminde hem de Cumhuriyet döneminde sunmuş olan Sebilci Hüseyin Efendi’nin hayatını ve ilâhi formunda bestelediği eserlerini araştırdık ve bir tablo halinde sunduk. Araştırmamızda, Sebilci Hüseyin Efendi ile ilgili hiçbir çalışma yapılmadığı için, halen yaşayan talebelerinden, Celal YILMAZ ve Nazmi TEMELCAN ile mülâkat tekniğini kullandık

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler