Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 46
 İndirme 14
Solfej Eğitiminde Kullanılması Bakımından A. Adnan Saygun’un “Toplu Solfej II” Kitabının Metodolojik Açıdan İncelenmesi
2011
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada, A. Adnan Saygun’un  Toplu Solfej II kitabının solfej eğitiminde kullanılması bakımından incelenmesi amaçlanmıştır. Literatür tarama ve betimsel analiz yönteminin kullanıldığı araştırmada, Toplu Solfej II kitabı genel özellikleriyle tanıtılmış, solfej parçalarının çokseslilik durumu, parçaların dizi yapısı ve kullanılan ölçü sistemi tablolarla açıklanmıştır. Bu açıdan kitapta büyük oranda iki, üç ve dört partili eşliksiz solfej parçalarına yer verildiği, majör/minör dizilerin yanı sıra modal dizilerin de çoksesli kullanıldığı görülmektedir. Kitaptan seçilen örnekler üzerinde modal diziye sahip çok partili solfej parçaları, polifonik stilde yazılmış parçalarda görülen ayna ve yengeç kanon örnekleri, aynı yönde ve ters yönde yapılmış imitasyonlar (taklitler) incelenmiştir. Sonuç olarak; A. Adnan Saygun’un  Toplu Solfej II kitabı çok partili piyano eşlikli/eşliksiz solfej parçaları içeren, çokseslilik çalışmalarının başlangıcında polifonik stilde yazılmış kanon (ayna kanon, yengeç kanon), imitasyon (üst beşliden, alt dörtlüden vb., aynı yönde yapılmış, ters yönde yapılmış) ve koral örneklerine yer verilen değerli bir kaynaktır. Bu kaynağın günümüz müzik eğitimcileri tarafından tanınması, tanıtılması ve Çağdaş Türk Müziği bestecimizin eserlerinin solfej derslerinde kullanımının yaygınlık kazandırılması amacıyla girişimlerde bulunulmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi
İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi