Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 94
 İndirme 27
KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARINDA YARATILAN MİTLERDE KORKU KULLANIMININ AMAÇ VE SONUÇLARI REKLÂMLAR ÜZERİNE BİR İNCELEME
2009
Dergi:  
Erciyes İletişim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Modern toplumlarda, medya içeriklerinin ne ve nasıl olacağını belirleyen belli toplumsaldinamikler vardır. Kapitalist üretim biçiminde, bu dinamikleri belirleyen pazar koşullarıdır.Dolayısıyla medyanın ürettiği ideoloji, liberal burjuva ideolojisidir. Çağdaş iletişim araçları güçelde etmek, bu gücü korumak ve onu başka güç arayışlarının temeline koymak biçiminde kendinigösterdiği için, pazarın gereksinimlerini meşrulaştırarak gerçekleştirmesine hizmet eder. Kitleiletişim araçları, iletilerinin içeriğini dolduruş biçimi ve amacı doğrultusunda, egemen yapıyımeşrulaştırırken bazı teknikler kullanır. Mitsel figürler yaratma bunlardan biridir. Mitselfigürlerde duygular, psikolojik baskı unsuru olarak kullanılır. “Çağdaş mit” olarak tanımlanan buhikâyelerde kullanılan duygulardan biri “korku” dur. Modern toplumun modern insanının,gerçeklikten kaçmak için kitle iletişim araçlarının mitolojilerine sığınması, egemen yapınıngereksinimlerini işleyen bu mitolojilerde sunulan yaşam biçimlerinin toplumsal ilişkibiçmelerinde kabul görmesi ve meşrulaşması sonucunu getirir. Bir kitle iletişim ürünü olanreklâmlarda da, korkuyu psikolojik bir baskı unsuru olarak kullanan, hikâyeler yaratılmaktadır.Birer gösterge ve söylem olarak reklâmlar, ideolojik unsurlar barındırmakta ve çağdaş bir mitişlevi görmektedir. Bu çalışmanın temel varsayımına göre, günümüz çağdaş mitleri, duyguları kullanaraktoplumsal ilişkileri egemen yapının gereksinimlerine uygun biçimde şekillendiren hikâyelerdir.Bu hikâyelerde korku duygusu yoğun olarak kullanılmakta, bu ise boyunsunmayı artırmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Erciyes İletişim Dergisi
Erciyes İletişim Dergisi