Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 210
 İndirme 84
 Sesli Dinleme 1
DÜŞÜNCE TARİHİMİZİN EĞİTİMCİ SİMALARINDAN AYŞE SIDIKA HANIM VE USÛL-I TALÎM VE TERBİYE DERSLERİ ADLI ESERİ
2015
Dergi:  
Folklor/Edebiyat
Yazar:  
Özet:

Eğitim tarihimizde belirgin bir konuma sahip olan Ayşe Sıdıka Hanım genç yaşta vefat etmesine rağmen önemli eserler kaleme almıştır. Tanzimat Fermanı’nın ilanı sonrasında eğitimde yaşanan gelişmeler hem erkekleri hem de kadınları etkilemiştir. Dönemin devlet adamları kadın eğitimi üstüne neler yapılabileceğini düşünerek yeni eğitim kurumları açmışlardır. Hatta Usul-i Cedid Hareketi yeni ders kitaplarıyla modern eğitim düşüncesini yaygınlaştırmıştır. Bu hareket sayesinde öğretim hayatını yeniden gözden geçiren eserler kaleme alınmış, özellikle ilköğretim önemsenmiştir. 1872’de doğan Ayşe Sıdıka Hanım bu süreçten doğrudan etkilenmiştir. 1897 yılında yayımladığı “Usûl-ı Talîm ve Terbiye Dersleri” adlı çalışması ilk pedagoji eserlerinden birisidir. Ama eseri önemli kılan temel unsur bir kadın eğitimci tarafından hazırlanmış olmasıdır. Dönemin koşullarında kadın eğitimci, sanatçı, düşünür ve siyasetçi sayısının yetersiz olduğu düşünüldüğünde Ayşe Sıdıka Hanım eserleri ve çabaları ile oldukça dikkat çekmektedir. Beden eğitimi, zihin eğitimi, ahlak eğitimi, zihinsel yetiler, irade, sorumluluk, minnettarlık, içgüdü, saygı ve sevgi gibi konuları eserinde irdelemiştir. Bu konular çerçevesinde makalemizde Ayşe Sıdıka Hanım’ın fikirleri Usûl-ı Talîm ve Terbiye Dersleri’ne göre değerlendirilmektedir. Modern eğitim düşüncesinin çoğu gelişmesinden bahseden bu eser öğretmenlerin çocukların eğitiminde nelere dikkat etmeleri gerektiğini belirginleştirmektedir. Eser hakkındaki bu makale şüphesiz ki ülkemizdeki pedagoji geleneğinin kökenini çıkartmakta yardımcı olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

I think that we are going to have a great deal of knowledge and knowledge, and we are going to have a great deal of knowledge and knowledge, and a great deal of knowledge and knowledge.
2015
Yazar:  
Özet:

Despite the death of the young woman, who has a distinct position in our education history, important works have been recorded. After the announcement of Tanzimat Ferman, the developments in education have affected both men and women. The state men of the time have opened new educational institutions thinking about what can be done on women’s education. Even the Usul-i Cedid Movement has spread the modern educational idea with its new curriculum books. Through this movement, the works that re-review the teaching life have been taken into mind, especially primary education. The woman born in 1872 was directly influenced by this process. In 1897 he published his work "Usûl-i Talîm and Terbiye Lektions" was one of the first pedagogical works. But the main element that makes the work important is that it is prepared by a female educator. In the circumstances of the period, when the number of women educators, artists, thinkers and politicians is considered to be insufficient, Ayşe Sıdıka is quite attracted by her works and efforts. He has focused on topics such as body education, mind education, moral education, mental abilities, will, responsibility, gratitude, instinct, respect and love. In the context of these subjects in our article, the ideas of Ayşe Sıdıka Mrs. are assessed according to Usûl-i Talîm and Terbiye Teachings. This work, referring to the development of most modern educational ideas, highlights what teachers should pay attention to in their children’s education. This article about the work will undoubtedly help to bring out the origins of the pedagogical tradition in our country.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Folklor/Edebiyat
Folklor/Edebiyat