Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 31
 Görüntüleme 48
 İndirme 19
COĞRAFYA DERSLERİNİ YAPILANDIRMAK: AKSİYON (EYLEM) ARAŞTIRMASINA DAYALI BİR DERS TASARIMI
2010
Dergi:  
Marmara Coğrafya Dergisi
Yazar:  
Özet:

Aktif öğrenmeye dayalı öğrenci merkezli eğitim anlayışına geçilmesinden sonra, yapılandırmacı yaklaşımın çeşitli yönlerine ilişkin birçok araştırma yapılmaktadır. Bu çalışmaların çoğunluğu, derslerde kullanılan yapılandırmacı yaklaşımın öğretmen merkezli yaklaşıma göre öğrencilerin öğrenmesini olumlu yönde etkilediğini, bu nedenle öğretmenlerin öğrenci merkezli yaklaşımları kullanmasını önermektedir. Ancak çoğunlukla nicel ve deneysel özellik taşıyan bu tür araştırmalar genellikle sonuçlara vurgu yapmakta, ders içerisinde “sürecin” nasıl yapılandırıldığına ilişkin ayrıntılara ve bunların aşamalarına araştırma yöntemi gereğince inmemektedir. Bu araştırma, nicel ve kuramsal yöntemlerden farklı olarak coğrafya öğretmenlerine bir coğrafya dersini nasıl yapılandıracakları ve etkinlikleri nasıl tasarlayacaklarına ilişkin bir kılavuz ve örnek olmak üzere aksiyon (eylem) araştırmasına dayalı olarak geliştirilmiştir. Çalışma, 2008-2009 eğitim- öğretim yılı güz döneminde Kütahya Nafi Güral Fen Lisesi’ndeki 9. sınıflar için araştırmacı tarafından tasarlanmış ve uygulanmıştır. Çalışmada 9. sınıf programındaki “A.9.14. İç ve dış kuvvetlerin oluşum süreçlerini açıklar” kazanımı bağlamında “depremler” konusuna ilişkin bir ders tasarlanmış ve sınıfta uygulanmıştır. Ders tasarlanırken Coğrafya Öğretim Programı’nda A.9.14. kazanımı için karşısına yazılan becerilerden “Coğrafi Sorgulama Becerisi” nin geliştirilmesi amaçlanmıştır. 2 saatlik ders sürecini kapsayan çalışma boyunca öğrencilerde söz konusu beceriyi geliştirebilmek için 5 N 1 K tekniği (Ne, nerede, ne zaman, niçin, nasıl, kim) işbirlikli öğrenme yaklaşımı ile bütünleşik olarak uygulanmıştır. Bu nedenle ders tasarım süreci iki noktaya odaklanılarak yapılandırılmıştır: 1. Öğrenci merkezlilik, 2. Coğrafi becerileri geliştirmek.

Anahtar Kelimeler:

Making the Courses of Geography: A Courses of Action (Action) Research Design
2010
Yazar:  
Özet:

After the transition to the student-based learning understanding, many research on the various aspects of the structuring approach is carried out. Most of these studies suggest that the structural approach used in the courses has a positive impact on the learning of students according to the teacher-centered approach, so teachers recommend using student-centered approaches. However, such research, which has mostly quantitative and experimental characteristics, often emphasizes the results, not falling into the details of how the "process" is structured in the course and their stages according to the research method. This research was developed on the basis of action (action) research, which, unlike quantitative and theoretical methods, provides geography teachers a guide and example of how to structure a geography course and how to design their activities. The study was designed and implemented by the researcher for 9th classes in the Kütahya Nafi Güral Science High School during the 2008-2009 educational year. In the study of the 9th class program "A.9.14. A course on the subject of "cremes" in the context of the achievement explains the formation processes of internal and external forces has been designed and applied in the class. The course is designed in the Geography Teaching Program A.9.14. The aim is to develop the "Geographical Survey Skills" from the skills written in front of it for gain. During the course of 2 hours of study, the 5 N 1 K technique (What, Where, When, Why, How, Who) has been integrated with a collaborative learning approach in order to develop the relevant skills in students. Therefore the course design process is structured by focusing on two points: 1. Students’ focus, 2. Developing geographical skills.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Marmara Coğrafya Dergisi
Marmara Coğrafya Dergisi