User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 445
 Downloands 44
CHANTAL MOUFFE’UN AGONİSTİK DEMOKRASİ KURAMINA ELEŞTİREL BİR BAKIŞ
2019
Journal:  
Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Author:  
Abstract:

Chantal Mouffe, liberal demokrasinin toplulaştırıcı (aggregative) ve müzakereci (deliberative) demokrasi modellerini ekonomik ve etik kavramlardan hareket ettiği, siyasalı kuran antagonizmaları kavrayamadığı için eleştirir. Bu iki modelinde, evrensel, rasyonel ve kimliksiz birey anlayışından hareket ettiğini savunur. Bu modeller yerine agonistik ya da radikal demokrasi olarak adlandırılan bir model önerir. Bu modelin, antagonizmaları ehlileştirip agonizmaya dönüştüreceğini iddia eder. Bunun için, liberal demokrasinin özgürlük ve eşitlik gibi etik-politik ilkelerini agonistik çekişmenin ön koşulu haline getirir. Modern demokrasinin kurucu unsuru olarak çoğulculuğu görmesine rağmen, çoğulculuğu liberal demokratik ilkeleri benimseyenlerle sınırlandırır. Bu sınırın meşru olabilmesinin koşulu, belirli ahlaki ilkelere ve normlara atıf yapmaktır. Diğer bir ifade ile liberal demokratik ilkeleri sadece siyasal değil aynı zamanda ahlaki ilkeler olarak kavramaktır. Bu durumda, agonistik demokrasi modeli müzakereci bir çerçeveye yaklaşmaktadır. Bu makale, Mouffe’un agonistik demokrasi kuramı ile müzakereci kuramın uzlaşabilir modeller olduğunu ve Mouffe’un iki kuram arasındaki farkı abarttığını savunmaktadır. Mouffe’un agonistik demokrasi modeli, kendisinin savunduğunun aksine müzakereci bir çerçeveye oturmaktadır.

Keywords:

CHANTAL MOUFFE'S AGONISTIC DEMOCRATIC COURAM
2019
Author:  
Abstract:

Chantal Mouffe criticizes the aggregative and negotiative democracy models from economic and ethical concepts, because he cannot understand the political constituent antagonisms. In these two models, he claims that he moves from the understanding of the universal, rational and unidentity individual. These models instead suggest a model called agonistic or radical democracy. This model claims that it will emulate antagonisms and turn them into agonism. For this purpose, it makes the ethical-political principles of liberal democracy, such as freedom and equality, a prerequisite for agonistic controversy. Although modern democracy sees pluralism as the founding element, it limits pluralism to those who adopt liberal democratic principles. The condition that this limit may be legitimate is to refer to certain moral principles and norms. In other words, liberal democratic principles are not only political but also moral principles. In this case, the agonistic democracy model approaches a negotiating framework. This article claims that Mouffe’s agonistic democracy theory and negotiating theory are compatible models and that Mouffe exaggerates the difference between the two theories. Mouffe's agonistic democracy model is sitting on a negotiating framework, unlike what he defends.

Keywords:

0
2019
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 462
Cite : 1.738
2023 Impact : 0.307
Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi