Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 119
 İndirme 27
Öğretmen Adaylarının Öznel İyi Oluş, Algılanan Sosyal Destek ve Kendini Saklama Düzeylerinin İncelenmesi
2019
Dergi:  
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın amacı, öğretmen adaylarının öznel iyi oluş, algılanan sosyal destek ve kendini saklama düzeylerinin cinsiyet, ekonomik durum, psikolojik destek, eğitim sürecinde ikamet edilinen yer, anne ve babanın eğitim durumu ve özel ilişkisi olup olmama değişkenlerine göre incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki bir üniversitenin Eğitim Fakültesinde öğrenim gören 488 (288 kadın, 200 erkek) öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışma betimsel modelde olup ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizinde gruplar arasında parametrik olmayan ölçümlerde farkın olup olmadığını belirlemek için ikili değişkenler için Mann–Whitney U, ikiden fazla değişkenler için ise Kruskal–Wallis H teknikleri uygulanmıştır. Korelasyon analizi için Spearman Korelasyon tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığı zaman, öğretmen adaylarının öznel iyi oluş, algılanan sosyal destek ve kendini saklama düzeylerinin cinsiyet değişkenine göre farklılaştığı görülmüştür. Buna göre kadınların öznel iyi oluş ve algılanan sosyal destek puanlarının erkeklere göre daha yüksek olduğu görülürken, kendini saklama puanlarının ters yönde olduğu ve erkeklerin puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre öğretmen adaylarının ekonomik durum, psikolojik destek ve üniversite sürecinde kalınan yer değişkenlerine göre öznel iyi oluş, algılanan sosyal destek ve kendini saklama puanları arasında anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Algılanan sosyal destek puanları ile öznel iyi oluş puanları arasında pozitif yönde düşük düzeyde bir ilişkiye rastlanırken, algılanan sosyal destek puanları ile kendini saklama puanları arasında negatif yönde düşük düzeyde bir ilişkiye rastlanmıştır (r=0,137, p<.05). Bu durumda algılanan sosyal desteğin artması ile kişilerin öznel iyi oluş düzeylerinin olumlu yönde etkilendiğini, buna karşın kendini saklamada bu yönde bir etkinin görülmediği söylenilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Öğretmen Adaylarının Öznel İyi Oluş, Algılanan Sosyal Destek ve Kendini Saklama Düzeylerinin İncelenmesi
2019
Yazar:  
Özet:

The purpose of the study is to examine the subjective well-being of teachers candidates, the levels of social support and self-save perceived; gender, economic status, psychological support, the place where they reside in the educational process, the educational status of the parents and their parents and whether they have a private relationship or not. The sample of the study is made by 488 (288 women, 200 men) teachers candidates who studied at the Faculty of Education of an university in the Northern Cyprus Turkish Republic. The work is in a visual model and the relational scan method is used. In the analysis of the data, Mann-Whitney U for binary variables and Kruskal-Wallis H for more than two variables were applied to determine whether there are differences in non-parametric measurements between groups. Spearman Correlation Technique is used for correlation analysis. When looking at the results of the study, it has been found that the levels of subjective well-being, social support and self-save of the teacher candidates vary according to the gender variable. According to this, women’s subjective well-being and the social support points perceived were higher than men, while the self-save points were in the opposite direction and the men’s points were higher. According to the results obtained, there was no significant difference between the economic status of the teacher candidates, the psychological support and the place variables remaining in the university process, the objective well-being, the social support and the self-save points perceived. There is a low-level relationship between the social support points perceived and the subjective well-being points in the positive direction, while a low-level relationship between the social support points perceived and the self-save points is perceived in the negative direction (r=0,137, p<.05). In this case, it can be said that the increase in social support perceived and the levels of subjective well-being of individuals are affected in a positive direction, however, there is no effect in this direction in self-hide.

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 679
Atıf : 4.705
2023 Impact/Etki : 0.517
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi