Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 102
 İndirme 39
AKARYAKIT DAĞITIMINDA ARAÇ ROTALAMA PROBLEMİ İÇİN BİR BAŞLANGIÇ ÇÖZÜMÜ
2019
Dergi:  
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araç Rotalama Problemi (ARP) dağıtım alanındaki en bilinen problemlerden birisidir. Problemde bir merkez depodan turlarına başlayan araçlar, müşterileri ziyaret edip tekrar depoya dönmektedirler. ARP’nin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Akaryakıt dağıtımı da Kompartmanlı Araç Rotalama Problemi (KARP) adı verilen ARP’nin farklı bir versiyonunu sunmaktadır. KARP’de karışmaması gereken akaryakıt ürünleri farklı kompartımanlarda taşınmaktadır. ARP’de olduğu gibi KARP için çözüm yöntemleri de genelde rota oluşturma sezgiselleri ve iyileştirme sezgiselleri olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır. Her iki sezgisel kategorisi ile ilgili ARP ile ilgili geniş bir literatür olmasına rağmen, KARP için literatür sınırlıdır.  Bu çalışmanın amacı Türkiye’de akaryakıt dağıtım problemi için bir başlangıç çözümü önermektir. Problemi KARP haline getiren, her müşteriye birden fazla kez uğrama, kompartıman, tolerans gibi değişkenler bulunmaktadır. Tasarruf Algoritması (TA) bir yükleme algoritması ile entegre edilerek problem için bir başlangıç çözümü önerilmiştir.  Önerilen yöntem test problemleri üzerinde test edilmiş ve literatürle kıyaslandığında kabul edilebilir sonuçlar vermiştir. Önerilen yöntemle gerçek hayat akaryakıt dağıtım problemi çözülmüştür ve önemli maliyet iyileştirmesi gerçekleştirilmiştir. Önerilen yöntem hem KARP problemlerinde başlangıç çözümü olarak, hem de pratik uygulama olarak Türkiye’de akaryakıt dağıtımında kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler:

AKARYAKIT DAĞITIMINDA ARAÇ ROTALAMA PROBLEMİ İÇİN BİR BAŞLANGIÇ ÇÖZÜMÜ
2019
Yazar:  
Özet:

Vehicle Rotation Problem (ARP) is one of the problems that can be seen in the distribution field. Vehicles starting to tour from a central warehouse in the problem, visit customers and return to the warehouse again. There are many types of ARP. The fuel distribution also offers a different version of the ARP, called the Comparted Vehicle Rotation Problem (KARP). The fuel products that should not be mixed in the KARP are transported in different compartiments. As in ARP, the solutions for KARP are usually divided into two categories: route creation intuitions and improvement intuitions. Although there is a broad literature about ARP related to both intuitive categories, literature for KARP is limited. The aim of this study is to propose a starting solution to the fuel distribution problem in Turkey. There are variables that make the problem KARP, each customer more than once, comparison, tolerance. Saving Algorithm (TA) is a starting solution for the problem, integrated with a loading algorithm.  The recommended method has been tested on test problems and has given acceptable results compared to literature. The proposed method has solved the real-life fuel distribution problem and significant cost improvement has been made. The recommended method can be used both as a starting solution in the KARP problems and as a practical application in the distribution of fuel in Turkey.

A Construction Heuristics For Vehicle Routing Problem In Fuel Distribution
2019
Yazar:  
Özet:

One of the well known problems in distribution is the Vehicle Routing Problem (VRP). In this problem, vehicles start their tours from a depot, they visit the customers and finish their tours in the depot again. There are several variants of VRP. Fuel distribution provides a different kind of VRP which is called as Multi Compartment Vehicle Routing Problem (MCVRP). In MCRVP vehicles have compartments and incompatible petroleum products are delivered in different compartments of a vehicle. For both of the problems solution methods can be classified into two categories; route construction heuristics and improvemenet heuristics. While there is a significant literature on VRP regarding these heuristics, the literature on MCVRP is much more limited. The aim of this study is to offer a construction heuristics for a fuel distribution problem in Turkey. The problem has some features such as compartments, visiting customers more than once and tolerance which turns it into a MCVRP problem. Savings Algorithm (SA) and a loading algorithm is integrated to develop a construction heuristics for the problem. Proposed heuristics is tested on test problems and acceptable results obtained when compared with the literature. A real life fuel distribution problem is solved with the propsed heuristics and significant cost reduction has been achieved. The proposed method can be used as a construction method in MCVRP and as a practical solution for real life problems in fuel distribution in Turkey.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.142
Atıf : 5.344
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi