Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 35
 İndirme 11
“Yenâbiü'l-Yakîn Fi İhyâi Ulûmi'd-Din” Adlı Eserin Müellifi
2019
Dergi:  
Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yenâbiü'l-Yakîn fî İhyâi Ulûmi’d-Dîn tek nüshası Süleymaniye Kütüphanesi Fatih Kitaplığında 2574 numara ile kayıtlı olan, Osmanlı Türkçesi ile yazılmış bir eserdir. Eser, muhtelif kaynaklarda Bostanzâde Mehmet Efendi’ye ait bir İhya’u Ulûmi’d-Dîn tercümesi olarak geçmektedir. Eserle ilgili yapılan çalışmalarda öncelikle eserin kaynaklardaki bilgilerinin doğru olup olmadığı araştırılmıştır. Nitekim yaptığımız ön araştırmalarda eserin içeriği ile kayıtlardaki bilgileri arasında bazı tutarsızlıklar olduğu görülmüştür. Özellikle eserin Osmanlı padişahı Sultan I. Ahmet’e sunulduğu ifade edilmesine rağmen Bostanzâde Mehmet Efendi’nin, Sultan I. Ahmet tahta çıkmadan önce vefat etmiş olması bu tutarsızlıklardan biri olarak görülmüştür. Bu tutarsızlıkların giderilmesi amacıyla esere ait farklı nüshalar araştırılmış, eserin kime ait olduğu tespit edilmeye çalışılmış ve bunun bir İhya’u Ulûmi’d-Dîn’in tercümesi olup olmadığı araştırılmıştır. Eserin müellifi ile ilgili yapılan çalışmalarda, eserde yer alan şiirlerden üçünde “Mehmet/Muhammet” ismi tespit edilmiştir. Bu ismin eserin müellifi olduğu kanaatindeyiz. Eserin Sultan I. Ahmet’e sunulduğu bilgisinden yola çıkarak o dönemde yaşamış bu isimdeki şairler araştırılmış ve özellikle iki isim ön plana çıkmıştır. Bunlar Hocazâde Mehmet Efendi ve Hocazâde Mehmet Esad Efendi. Bu isimlere ait kayıtlardaki bilgiler ve eserleri incelenecek, çalıştığımız eserle olan benzerlik ve farklılıklar ortaya konularak müellif tespiti yapılmaya çalışılacaktır. 

Anahtar Kelimeler:

The name of the Qur’an is the name of the Qur’an, the name of the Qur’an, the name of the Qur’an.
2019
Yazar:  
Özet:

The book is written by the Ottoman Turkish, which is recorded in the Book of Fatih with the number 2574 of the Solomon’s Library. The work is translated in various sources to an Ihya of Bostanzâde Mehmet Efendi as the Ulûmi'd-Dîn translation. In the study, it was first investigated whether the information in the source of the work was correct. In fact, in the preliminary research we conducted, there were some disconnections between the content of the work and the information in the records. Despite the expression that the work was presented to the Ottoman prince Sultan I. Ahmet, it has been seen as one of these incoherences that Mehmet Efendi died in Boston before Sultan I. Ahmet came out of the throne. For the purposes of removing these incoherences, the various niches of the work have been investigated, the work has been sought to be identified to whom it belongs, and it has been investigated whether it is a translation of the Ihyau Ulûmi'd-Dîn. Three of the poems in the work were named “Mehmet/Muhammad”. We believe that this name is the name of the creator. From the knowledge that the work was presented to Sultan I. Ahmet, the poets in this name who lived in that period were investigated and especially two names came to the forefront. He is the Lord of Muhammad and the Lord of Muhammad. The information and works in the records of these names will be studied, the similarities and differences with the work we work will be attempted to be identified.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 329
Atıf : 336
Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi