Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1.699
 İndirme 170
 Sesli Dinleme 2
MODERNLEŞME KURAMI VE OSMANLI İDARİ YAPISINDA MODERNLEŞME SÜRECİ HAKKINDA BAZI TESPİTLER
2019
Dergi:  
Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Modernizm, genel olarak 19. yüzyıldan başlayarak 20. yüzyılın ortalarına kadar toplumsal alanı her konuda etkilemiştir. Modernite, toplumsal ve siyasal yaşam alanlarının, tümünde değişimin yaşanması, toplumun geleneksel değerlerinden soyutlanarak yeniden tasarlanması anlamına gelmektedir. Osmanlı Devleti son dönemlerinde siyasi, ekonomik, askeri, sosyal ve hukuki alanda birçok değişiklikler yaşamıştır. Uzun bir dönem durağan bir yönetim ve sosyal sistemi benimseyen Osmanlı Devleti, özellikle Tanzimat’tan sonra ciddi bir atılım süreci gerçekleştirmiştir. Bu dönüşümle beraber Osmanlı siyasal yapısı, Avrupa hukuk sistemine ve siyasal yaşamına doğru bir geçiş yapmıştır. Zira 1826-1877 yılları arasında Osmanlı Hükümeti, 17. yüzyıl sonunda Viyana’da bozgunundan beri imparatorluğu yeniden canlandırmak için büyük çaba sarf etmişti. Bunun içinde Batı’dan bazı sosyal, politik ve teknolojik kurumlar benimsenerek imparatorluk modernize edilmeye çalışıldı. Gerçekleştirilen “modernize edilmiş” reformlar, daha sivil bir bürokrasi aracılığıyla uygulandı. Çalışmanın ilk bölümünde modernleşme süreçlerinin uluslararası ilişkiler bağlamında etkisi incelenecektir. Çalışmanın ana problematiğinin izah edileceği ikinci bölümde ise Osmanlı modernleşmesinin altyapısının anlaşılması amaçlanmaktadır. Çalışmanın son kısmını oluşturan üçüncü bölümde ise, Osmanlı İmparatorluğunun modernleşmesinin kademeleri incelenerek çalışmanın ana iddiası ortaya konulacaktır. 

Anahtar Kelimeler:

MODERNLEŞME KURAMI VE OSMANLI İDARİ YAPISINDA MODERNLEŞME SÜRECİ HAKKINDA BAZI TESPİTLER
2019
Yazar:  
Özet:

Modernism in general, from the 19th century to the middle of the 20th century, has influenced the social sphere in all matters. Modernity means the re-design of social and political life spaces, the experience of change in them all, withdrawal from the traditional values of society. The Ottoman State has experienced many changes in the political, economic, military, social and legal fields in recent periods. The Ottoman State, which adopted a long-term stable government and social system, after Tanzimat, has carried out a serious breakthrough process. With this transformation, the Ottoman political structure has made a transition to the European legal system and to the political life. Zira 1826-1877 years of the Ottoman Government, 17. At the end of the century, it had made a great effort to revive the empire in Vienna since its collapse. In this, some social, political and technological institutions from the West were adopted and attempted to modernize the empire. The “modernized” reforms were implemented through a more civil bureaucracy. In the first part of the study, the impact of modernization processes in the context of international relations will be examined. The main problem of the study will be explained in the second part; the objective of understanding the infrastructure of the Ottoman modernization. In the third part, which forms the last part of the study, the main claim of the study will be revealed by examining the stages of modernization of the Ottoman Empire.

0
2019
Yazar:  
Özet:

Modernizm, genel olarak 19. yüzyıldan başlayarak; 20. yüzyılın ortalarına kadar toplumsal alanı her konuda etkilemiştir. Modernite, toplumsal ve siyasal yaşam alanlarının, tümünde değişimin yaşanması, toplumun geleneksel değerlerinden soyutlanarak; yeniden tasarlanması anlamına gelmektedir. Osmanlı Devleti son dönemlerinde siyasi, ekonomik, askeri, sosyal ve hukuki alanda birçok değişiklikler yaşamıştır. Uzun bir dönem durağan bir yönetim ve sosyal sistemi benimseyen Osmanlı Devleti, özellikle Tanzimat’tan sonra ciddi bir atılım süreci gerçekleştirmiştir. Bu dönüşümle beraber Osmanlı siyasal yapısı, Avrupa hukuk sistemine ve siyasal yaşamına doğru bir geçiş yapmıştır. Zira 1826-1877 yılları arasında Osmanlı Hükümeti, 17. yüzyıl sonunda Viyana’da bozgunundan beri imparatorluğu yeniden canlandırmak için büyük çaba sarf etmişti. Bunun içinde Batı’dan bazı sosyal, politik ve teknolojik kurumlar benimsenerek imparatorluk modernize edilmeye çalışıldı. Gerçekleştirilen “modernize edilmiş” reformlar, daha sivil bir bürokrasi aracılığıyla uygulandı. Çalışmanın ilk bölümünde modernleşme süreçlerinin uluslararası ilişkiler bağlamında etkisi incelenecektir. Çalışmanın ana problematiğinin izah edileceği ikinci bölümde ise; Osmanlı modernleşmesinin altyapısının anlaşılması amaçlanmaktadır. Çalışmanın son kısmını oluşturan üçüncü bölümde ise, Osmanlı İmparatorluğunun modernleşmesinin kademeleri incelenerek çalışmanın ana iddiası ortaya konulacaktır. 

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 268
Atıf : 613
2023 Impact/Etki : 0.183
Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi