Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 34
 İndirme 15
BATILILAŞMA/MODERNLEŞME SÜRECİNDE KENTSEL KAMUSAL ALANLARIN DÜZENLENMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR VE KENTSEL DONATI ÖGELERİNE GENEL BİR BAKIŞ
2019
Dergi:  
Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tarihsel süreçte insanların, günlük yaşam içerisinde ihtiyaçlarını karşılamak üzere kent içinde kamusal alanları düzenleme çalışmaları görülmektedir. Kamusal alan insanların günlük eylemlerini ya da özel günlerdeki eylemlerini gerçekleştirdikleri, toplumu birbirine bağlayan ortak bir zemin olarak tanımlanmaktadır. Bu çaba içinde kamusal alanlarda kullanılmak üzere heykel, çeşme, kent mobilyası gibi bazı donatı öğeleri de ortaya çıkmıştır. Toplumun ortak yararını belirlemeye ve gerçekleştirmeye yönelik düşünce, söylem ve eylemlerin üretildiği ve geliştirildiği ortak toplumsal etkinlik alanına işaret etmek için kullanılan bir kavram olarak tanımlanan kamusal alanların düzenlenmesi ve bu alanlarda kullanılan ve günümüzde kent mobilyası olarak da isimlendirilen bu donatı öğeleri tarih boyunca imar hareketleri, tasarım akımları, politika, ekonomi, sosyo-kültürel değişimler gibi hareketlere bağlı olarak gelişim göstermiştir. Türkiye’de kentsel kamusal alanların düzenlenmeye başlanması ve kentsel donatı öğelerinin kullanılmaya başlanması Batılılaşma/ Modernleşme sürecinde yoğun bir şekilde görülmektedir. Bu çalışmada imar hareketleri, mimarlık akımları, sosyo-kültürel ve politik gelişmeler doğrultusunda Türkiye’de kentsel kamusal alanların biçimlenişi ve bu mekânları yaşatan öğeler olarak kamusal alanda kullanılan donatı öğelerinin gelişimi irdelenmiş bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

In the process of modernization, a general look at the development of the urban communal areas and a general look at the urban donation issues
2019
Yazar:  
Özet:

In the historical process, people are working to organize public spaces within the city to meet their needs in their daily lives. Public space is defined as a common ground that connects society with each other, where people perform their daily actions or their actions in special days. In this effort, some equipment items such as sculptures, fountains, city furniture have also appeared to be used in public spaces. The organization of public spaces, defined as a concept used to mark the common area of social activity in which thought, speech and actions aimed at determining and realizing the common benefit of society are produced and developed, and these equipment elements used in these spaces and today also referred to as city furniture have evolved throughout history depending on the movements such as building movements, design flows, politics, economics, socio-cultural changes. In Turkey, the start of urban public spaces and the start of the use of urban equipment items is widely seen in the process of Westernization/Modernization. In this study, according to the construction movements, architectural flows, socio-cultural and political developments, the formation of urban public spaces in Turkey and the development of the equipment elements used in the public spaces as the elements that live these spaces.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 189
Atıf : 853
2023 Impact/Etki : 0.107
Sosyal Bilimler Dergisi