Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 46
 İndirme 21
Kırgızistan’da Türk Girişimcilerin Profili Üzerine Bir Araştırma
2015
Dergi:  
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dünya‟da 1980‟lerden itibaren başlayan küresel politikalarla birlikte uluslararası sermaye transferlerine koşut olarak yabancı sermaye yatırımlarında da gözle görülür hareketler söz konusudur. Ülke ekonomilerinin gelişiminde ve kalkınmasında itici bir güç rolünde olan yabancı sermaye yatırımları aynı zamanda ülkede gerek istihdam artışında gerek teknolojik kalkınmada gerek ise gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkeler ile olan ilişkisi bağlamında da vazgeçilmez bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumlar aynı zamanda merkezi ekonomilerin çözülmeye başladığı 1990‟lı yıllar ve sonrasında serbest piyasa ekonomisine geçiş süreci yaşayan Kırgızistan için de geçerlidir. Ve bu anlamda son dönemlerde Kırgızistan‟da oldukça önemli gelişmelerin yaşanmakta olduğu da görülmektedir. Öyle ki, ülkenin demokrasiye ve kapitalizme aynı anda girmesi, yönetimini anayasal sisteme dayandırması ve bölgede siyasal anlamda daistikrarlı hukuk devleti olma yolunda ilerliyor olması dikkat çekicidir. Dolayısıyla bu değişimlerin Kırgızistan‟a yabancı sermayenin girişine hız kazandırması açısından son derece etkili olduğunu belirtmek gerekmektedir. Bu bağlamda çalışmada Kırgızistan‟da yabancı sermayedar olarak Türk girişimcilerin ekonomik profili çıkarılacak ve Kırgızistan‟da faaliyet gösteren girişimcilerin ülkede ekonomik sorunların yanı sıra, bu sorunları tetikleyen hangi sosyo-kültürel ve siyasal sorunlarla karşılaşmakta oldukları üzerinde durulacaktır. Bu araştırma Kırgızistan‟da yatırımların büyük çoğunluğunun yapıldığı başkent Bişkek‟te niceliksel yönteme dayalı olarak, Kırgızistan Türkiye İş Adamları Derneği (KİTİAD)‟nin veri tabanındaki Türk girişimciler ile yapılacak anket çalışmasıyla yürütülmüştür. Sonuçta daha çok 11-50 aralığında kişi istihdam eden; tekstil, inşaat ve gıda sektörlerinde aktif olan; Kırgızistan‟daaz 6 vefazla 15 yıldır yaşamakta olan; daha çok ithalat yapan küçük işletmeleri çalıştıran daha çok 30-50 yaşındaki evli erkek girişimci profili oluşmaktadır. Katılımcılar, söz konusu ülkede girişimciliğin itibar gördüğünü, ülkenin yabancı girişimciler için çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve Kırgızistan‟da geleceğe yönelik yatırım planları düşündüklerini ifade etmişlerdir. Bunun yanında Katılımcılar, yetişmiş, kaliteli insan gücü eksikliği, can ve mal güvenliği, siyasi ve ekonomik istikrarsızlık, firma kurarken bürokratik engeller, hukuki sistemdeki aksaklıklar gibi problemleri belirtmişlerdir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.936
Atıf : 9.753
2023 Impact/Etki : 0.503
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi