Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 40
 Görüntüleme 65
 İndirme 32
Türkiye'de Kentsel Katı Atık Yönetimi: Karşılaştırmalı Bir Analiz
2018
Dergi:  
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çevreyi oluşturan öğelerin giderek niteliğini değiştirmesi, çevre sorunlarının artması ve küresel bir nitelik kazanması toplumların çevre sorunlarına daha ciddi olarak eğilmelerine sebep olmuştur. Bunun yanı sıra kaynakların kıt olması ve hızlı bir şekilde tüketilmesi sürdürülebilirlik kavramını gündeme getirerek, gelişme ve çevre arasında dengenin sağlanması gerektiği düşüncesini yaygınlaştırmıştır. Bu kapsamda kaynakların yeniden ve daha dikkatli, rasyonel kullanımı söz konusu olmuştur. Bu bağlamda da hızlı nüfus artışı ve aşırı tüketim sonucu oluşan katı atıklar da değerlendirilmesi gereken önemli bir kaynak olarak kabul edilmiştir. Katı atıkların değerlendirilmesi sistematik bir yaklaşımla ele alınmış ve yönetilmesi gereken bir konu kabul edilerek katı atık yönetimi kavramı geliştirilmiştir. Katı atıkların toplanması, uzaklaştırılması ve bertaraf edilmesi yerel yönetimlerin sorumluluk alanına girmektedir. Bu hizmetlerin sunulması bütüncül yaklaşımı gerektirmekte : bu da katı atık yönetimiyle gerçekleşmektedir. Toplumların kalkınmışlık düzeylerine, siyasal ve toplumsal özelliklerine göre farklılık gösteren katı atık yönetimi, Türkiye’de yerel yönetimler kapsamında belediyeler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmanın amacı kentsel katı atıkların Türkiye’de belediyeler tarafından nasıl yönetildiği, konuyla ilgili ne tür çalışmaların ve projelerin yapıldığı ve belediyelerin bu konuyla ilgili yaşadıkları sorunların belirlenmesi ve çözüm önerileri sunulmasıdır. Bir diğer amaç ise 2004 yılında Akdoğan ve Güleç tarafından benzer şekilde yapılmış olan çalışma sonuçları ile bir karşılaştırma yaparak aradan geçen on yılı aşkın sürede yaşanan gelişim ve değişimlerin ortaya konulmasıdır. Bu çerçevede, belediyelerin katı atık hizmetleri ile ilgili faaliyetlerden doğrudan sorumlu olan birim yöneticileri varsa öncelikli olarak bu kişilere ulaşmak hedeflenmiş, araştırmanın evreni Türkiye | deki büyükşehir belediyeleri, büyükşehir ilçe belediyeleri ve il belediyeleri olarak seçilmiş ve evrenin tamamına anket soru formu gönderilmiştir. Katı atık yönetimiyle ilgili birim yöneticileri tarafından doldurulması istenen anket soru formu ilgili birimlere e- posta, posta, telefon veya görüşme usulüyle ulaştırılmış, elde edilen anket verileri SPSS paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir.Elde edilen sonuçlar, 2004 yılında yapılan araştırma ile karşılaştırıldığında bazı konularda farklılaşmaların olduğunu göstermektedir. Ancak Türkiye | de kentsel katı atıklar hala sürdürülebilir kaynaklar olarak kabul edilmemekte ve katı atıklar değerlendirilmemektedir... Ayrıca elde edilen sonuçlar mevcut sorunların çözümü ile ilgiliönemli girişimin katı atık yönetimi için oluşturulan birlikler olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.936
Atıf : 9.802
2023 Impact/Etki : 0.503
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi