Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 65
 İndirme 34
İHRACATA DAYALI BÜYÜME HİPOTEZİNİN TESTİ: TÜRKİYE VE YENİ GELİŞEN EKONOMİLERİN ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR İNCELEME
2006
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bir ülkenin ihracatı ve milli gelir düzeyi arasındaki ilişki, gerek ticaret gerekse büyüme teorilerinin uzun süredir tartışılan bir konusudur. İhracat ve milli gelir arasındaki bir nedensellik ilişkisi dışa açık politikaları içe dönük politikalara kıyasla daha üstün bir konuma getireceğinden, ‘serbest ticaret’ (ihracata dayalı büyüme) ya da ‘korumacılık’ (ithal ikamesi) tezlerini savunmada bu tartışma büyük önem taşır. İhracata dayalı büyüme hipotezini test etmek amacıyla, bu çalışmada Türkiye ve yedi yeni gelişen ülke için dış ticaretle (ihracat ve ithalat) milli gelir arasındaki nedensellik ilişkisi Granger nedensellik analizi kullanılarak incelenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, incelenen sekiz ülkeden Arjantin, Brezilya ve Hindistan için test edilen hipotez desteklenmezken, Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Çin örneklerinde ihracatla milli gelir arasında güçlü bir nedensellik ilişkisi olduğunu göstermektedir

Anahtar Kelimeler:

Export-reliable growth hypothesis test: a review of Turkey and the new developing economies
2006
Yazar:  
Özet:

The relationship between a country’s exports and national income levels is a long-debated topic of trade and growth theories. Since a causal relationship between export and national income will bring outlined policies to a superior position compared to internal policies, this debate is of great importance in defending the theses of ‘free trade’ (export-based growth) or ‘protectionality’ (export residence). In order to test the export-based growth hypothesis, this study has studied the causality relationship between foreign trade (export and import) and national income for Turkey and seven new developing countries using Granger causality analysis. The results from the study show that the hypothesis tested for Argentina, Brazil and India from eight countries in the study is not supported, while the examples of Turkey, the Czech Republic, Hungary, Poland and China show that there is a strong causal relationship between export and national income.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 788
Atıf : 7.162
2023 Impact/Etki : 0.344
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi