Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 269
 İndirme 22
MUTLAK GÜÇ YA DA SINIRSIZ SORUMLULUK: DEVLET EGEMENLİĞİ VE ULUSLARARASI TOPLUMUN KORUMA SORUMLULUĞU
2016
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Modern uluslararası ilişkilerde egemenliğin mutlakiyetçi biçimde uygulanması otoritelerin meşruiyetten uzaklaşmalarına neden olmaktadır. Bireyin refahını ve güvenliğini sağlaması beklenen egemenlik kavramı bireyi tehdit etmeye başlamıştır. Devlet egemenliğinin kendinden meşru olduğu algısı sınırsız otoriteye dönüşmüştür. Bu yüzden insan haklarını devlete karşı korumak için kuvvet kullanmayı meşrulaştırma çabaları ortaya çıkmıştır. Koruma Sorumluluğu (KrS) insan haklarını korumak için tarihsel süreç içinde deneyimlenen birikimlerden oluşmuştur. KrS geçmişin hatalarını tekrarlamamak ve eksikliklerini gidermek amacıyla modern dünyanın ihtiyaçlarına cevap vermek adına tasarlanmış post-modern bir kavramdır. KrS devlet tarafından gerçekleştirilen toplu katliamları ve insan hakları ihlallerini engellemek adına uluslararası topluma sorumluluk yüklemektedir. Bu çalışmada devlete sınırsız sorumsuzluk sağlayan mutlak egemenlik algısının insan hakları üzerinden yaşadığı dönüşüm ve insan haklarını koruma sorumluluğunu üstlenen uluslararası topluma değinilecektir. İlk bölümde devlet egemenliğinin kontrolsüz bir güç olmaktan öte mutlak bir sorumluluk getirdiğinin vurgulanmakta ve sorumluluğun muhteviyatı insan hakları bağlamında değerlendirilmektedir. İkinci bölümde insan hakları ihlallerinden kaynaklanan toplu katliamlarda uluslararası toplumun sorumlulukları ele alınmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 788
Atıf : 7.150
2023 Impact/Etki : 0.344
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi